Linkovi

Novi pad na berzama u SAD i Evropi


Nova zabrinutost na Vol Stritu.
Nova zabrinutost na Vol Stritu.

Berzanski indeksi na američkom i evropskim tržištima ponovo su oštro pali, posle jučerašnjeg rasta podstaknutog odlukom američke Centralne banke da zadrži osnovne kamatne stope na rekordno niskom nivou do sredine 2013. godine. Novom padu, između ostalog, doprinijele su spekulacije da će Francuska, posle Sjedinjenih Država, izgubiti najviši kreditni rejting što je međutim odlučno demantovano. Azijske berze su danas zabilježile dobitke.

Ključni berzanski indeksi na Vol Stritu su jutros i tokom podneva ponovo znatno izgubili na vrednosti, dok među investitorima i dalje vlada zabrinutost u pogledu stanja američke ekonomije i dužničke krize u Evropi.

"Rekao bih da je raspoloženje uglavnom negativno. Na tržištima vlada stvaran osjećaj straha. Trgovci na bezi funkcionišu kao i obično, sa velikom dozom smirenosti, ali postoji strah na tržištu, koji je podstaknut brojnim razlozima“, kaže Piter Keni, izvršni direktor "Knight Capital Group".

Početni rast na evropskim berzama takođe je bio kratkog daha. Nakon što su tri glavne agencije za kreditni rejting demantovale glasine da će sniziti najviši rejting Francuske, pažnja investitora usmjerena je na stabilnost francuskih banaka i njihovu izloženost dužničkoj krizi u eurozoni. Ključni indeks na Londonskoj berzi pao je za tri, a na njemačkoj i francuskoj za više od pet odsto.

"Moramo da imamo veliko objašnjenje za ove probleme. Još čekamo da se preduzmu prave mjere. Dosadno je to stalno ponavljati, ali je tačno. Dok god tržišta nisu stabilna, bilo koja glasina može da ih uzdrma, danas, sjutra ili narednih nedjelja i meseci”, izjavio je Robert Halver iz Bader banke.

Pad na evropskim i američkom tržištu uslijedio je posle jučerašnjih dobitaka podstaknutih najavom Federalnih rezervi da će vjerovatno zadržati kamatne stope na rekordno niskom nivou do sredine 2013. godine. Zvaničnici američke Centralne banke su saopštili da su zabrinuti zbog sporijeg oporavka ekonomije i slabog tržišta rada.

Njihova ekonomska procjena je međutim bila više otrežnjujuća. Priznali su nedavne ekonomske probleme, ali ovog puta nisu saopštili da su privremeni, prihvatajući da postoje određene trajnije posljedice”, kaže analitičar Mark Čendler.

S obzirom na to da se gubitak vrijednosti na globalnim tržištima u poslednje dvije nedjelje mjeri hiljadama milijardi dolara, analitičari kažu da će povjerenje investitora jedino moći da povrate snažni nagovještaji da vlade sređuju finansijsku situaciju, počevši sa Vašingtonom.

"Tržištu bi izuzetno mnogo pomoglo ako bi Sjedinjene Države preuzele vođstvo u fiskalnoj štednji, a Kongres se vratio u Vašington i izradio veliki sporazum koji bi se stvarno usredsredio na rješavanje sistemskih problema koji postoje ne samo u Sjedinjenim Državama, već i u većem dijelu razvijenog svijeta”, kaže Piter Keni.

Dok se to ne dogodi, analitičari očekuju dalju nestabilnost i padove na tržištima širom svijeta.


XS
SM
MD
LG