Linkovi

Kamatna stopa ostaje niska


Zgrada Federalnih rezervi u Vašingtonu.
Zgrada Federalnih rezervi u Vašingtonu.

Najviši funkcioneri američke Centralne banke su danas saopštili da će zadržati glavne kamatne stope na sadašnjem ekstremno niskom nivou najmanje do sredine 2013.

Kamatna stopa je smanjena na nula do 0,25 odsto decembra 2008. Današnje saopštenje Federalnih rezervi bi trebalo da podstakne posustalu američku ekonomiju, koja u prvoj polovini 2011. raste veoma sporo. Funkcioneri se nadaju da će niska kamata da dovede do većeg pozajmljivanja i trošenja koje će da stimuliše ekonomiju.

Federalne rezerve su takođe saopštile da su zabrinute zbog sporijeg ekonomskog rasta nego što se očekivalo i slabiojeg tržišta rada u Sjedinjenim Državama od očekivanog. Funkcioneri su rekli i da su razmotrili druge opcije za podsticanje ekonomije.

Kamatna stopa ostaje niska
Kamatna stopa ostaje niska

Akcije skočile posle jučerašnjeg pada

Američki berzanski indeksi naglo su skočili posle velikih jučerašnjih gubitaka. Investitori na Volstritu nadaju se smirenju posle oluje.

„Ovo su anomalije, berza nikada nije pala za 600 poena, ako se ne dešava nešto ekstremno, a naravno ekstremno je bilo prvo smanjenje kreditnog rejtinga u istoriji“, ističe Alen Valdez, iz kompanije Hartije od vrednosti DME.

Kada je Standard i Pur’s snizio kreditni rejting SAD, uz sve težu krizu u Evropi, Dau Džons je doživeo sunovrat kakav nije vidjen od finansijske krize 2008. Ali stručnjaci pozivaju na strpljenje.

„Ovo je deža-vi, ali je poslovna klima drugačija. 2008, američke kompanije nisu bile u dobrom stanju. Sada su zapravo u odličnom stanju“, navodi finansijska analitičarka Melodi Hobson.

U stvari, za one hrabre, ovo je možda pravi trenutak za investicije.

Mnogo ljudi je povuklo novac na vrhuncu finansijske krize i propustilo priliku za fantastične dobitke posle toga. Potrebno je strpljenje i dugoročno razmišljanje“, kaže finansijski savetnik Džo Megjir.

Naravno, kratak rok ne izgleda dobro. Standard i Pur’s je takodje snizio rejting banaka Feni Mej i Fredi Mek, što znači da bi novi krediti za kuće u proseku mogli da koštaju po 19 hiljada dolara više. Postoji bojazan od većih kamatnih stopa, snižavanja kredita državnih i lokalnih vlada, što bi dovelo do gubitka nekih poslova u javnom sektoru. Ali čak i u sred oluje, postoje sigurna mesta.

Da ironija bude veća, najbezbednije mesto za vaš novac u ovom trenutku su upravo deonice američke vlade“, kaže Megjir.

Uprkos pozitivnom kretanju po otvaranju današnje berze, raspoloženje investitora i dalje je negativno kada je reč o ekonomiji, Vašingtonu i tržištu.

"Mislim da su svi današnji dobici – preuranjeni. Možda će cene malo da skoče, ali na kraju će akcije opet pasti, jer u ovom trenutku ništa ne izgleda dobro”, navodi investitor Rodžer Spenser.

“Nema liderstva. Kongres, izvršna vlast, svi su izgubili iz vida šta je zaista važno – ne vode računa o američkom narodu. A na globalnom planu, sve je sada povezano, kao nikada ranije, i nisam siguran da iko zna kako da zaustavi pad”, kaže investitor Džef Fedelstajn.

Posle jučerašnje situacije na njujorškoj berzi, cene akcija danas su drastično pale na ključnim azijskim tržištima, dok se većina evropskih indeksa oporavila i zabeležila dobitke posle prethodnog oštrog pada, u iščekivanju reagovanja američkih Federalnih rezervi.

U medjuvremenu, investitori i dalje kupuju američke državne obveznice, u traganju za bezbednijim investicijama u vreme nestabilnosti na berzama. Time se u suštini smanjuje cena koju vlada mora da plati kad pozajmljuje novac.

XS
SM
MD
LG