Linkovi

Visoka cena globalne korupcije


U deceniji od 2001. do 2010, iz 150 zemalja u razvoju je nezakonito izvučeno pet hiljada i 860 milijardi dolara

Korupcija odnosi preko potrebne fondove u mnogim zemljama i stvara klimu nepoštovanja vladavine zakona. Globalna organizacija za praćenje korupcije je nedavno načinila spisak zemalja u kojima različiti oblici korupcije odnose velike svote novca iz ekonomije i, na posletku, iz džepova pojedinaca.

Cena korupcije je zaprepašćujuća. U deceniji od 2001. do 2010, iz 150 zemalja u razvoju je nezakonito izvučeno pet hiljada i 860 milijardi dolara – prema podacima organizacije pod nazivom Globalna finansijska ispravnost. Kina je na čelu tog spiska, sa dve hiljade 750 milijardi dolara nezakonitog odliva kapitala u tom periodu. Meksiko je drugi, sa više od 476 milijardi dolara potrošenih na korupciju u tom periodu, što je više od četiri i po hiljade dolara po osobi. Rusija je na petom mestu, sa 152 milijarde dolara.

Nigerija na sedmom mestu, najviše je rangirana afrička zemlja, sa nezakonitim odlivom 129 milijardi dolara, odnosno 864 dolara po stanovniku te zemlje. Tipična slika korupcije – korumpiranog zvaničnika koji traži mito – predstavlja svega tri do pet odsto od ukupne sume, kaže direktor Globalne finansijske ispravnosti, Rejmond Bejker.

„Veći delovi ovog prekograničnog protoka su kriminalna komponenta, koja prema našoj proceni iznosi 30 do 35 odsto ukupne sume. Ali izbegavanje komercijalnog poreza – oko 60 do 65 odsto od totala – daleko je najveći deo ovog problema.“

Za prebacivanje velikih suma novca potreban je ogroman, svetski „sivi finansijski sistem“, kaže Bejker.

„Suštinski elementi tog sistema su tajnost, pravna nenadležnost, skrivene korporacije, anonimni računi, lažne dobrotvorne organizacije. Deo sistema su lažne tržišne cene. Deo sistema su i različite tehnike pranja novca.“

Globalna finansijska ispravnost ukazuje da su jedna od najvećih finansijskih „crnih rupa“ na svetu u stvari Sjedinjene Države, gde anonimne kompanije mogu jednostavno da se registruju i potom služe kao sprovodnik nezakonitog novca.

Organizacije za praćenje korupcije kažu da bankarska tajnost u zapadnim državama – među kojima su Švajcarska i neka karipska ostrva – privlači gotovinu od korupcije i olakšava njen protok. Bez obzira što je korupcija rasprostranjena, borba da se ona suzbije se pojačava i širi po celoj planeti.

Od osnivanja 1993, organizacija Transparensi internešenal radi na pridobijanju zemalja da otvore svoju aktivnost prema javnosti. Zajedno sa takvim nastojanjima, nova tehnologija i razvoj novih metoda, daju svim građanima veće mogućnosti za širenje te otvorenosti, kaže koosnivač organizacije Transparensi internešenal, Frenk Vogal.

„Zahvaljujući internetu, zahvaljujući zaista ogromnom rastu civilnog društva širom sveta, zahvaljujući društvenim medijima, istraživačkom novinarstvu, hrabrim javnim tužiocima, šira javnost zna više o zoupotrebi javnih službi nego ikada ranije. Bolje je informisana o korupciji.“

U narednim izveštajima, detaljno ćemo se pozabaviti brojnim aspektima i državne i komercijalne korupcije, kao i sa nastojanjima da se ona razobliči i suzbije.
XS
SM
MD
LG