Linkovi

Predvidja se smanjenje emisije gasova u Kini


Elektrana na ugalj u Pekingu
Elektrana na ugalj u Pekingu

Emisije gasova staklene bašte u Kini će verovatno opadati brže nego što se ranije mislilo, navodi se u jednom novom izveštaju. Autori smatraju da to znači da bi svet mogao da spreči da globalno zagrevanje probije standarde koje su postavile Ujedinjene nacije.

Kina je najveći svetski zagadjivač. Medjutim, ispuštanje u atmosferu takozvanih gasova staklene baešte u Kini će verovatno dostići vrhunac 2025. – pet godina ranije od 2030. što je predsednik Ši Djinping postavio kao cilj.

Delimično zbog promena u načinu na koji Kina pokreće svoj ekonomski rast, kaže Fergus Grin, ko-autor izveštaja sa Londonske škole ekonomije.

“U protekloj godini smo primetili da je upotreba uglja u Kini počela da opada. Mislimo da ćemo tokom narednih godina biti svedoci zaustavljanja tog trenda na istom nivou. Može da se desi da dodje i do smanjenja upotrebe uglja, ali će rast verovatno biti obustavljen. I potom, u prvoj polovini 2020-ih - opadaće još više.”

Taj pad je pospešen sporim promenama u kineskoj ekonomiji vrednoj 17,6 hiljada milijardi dolara.

“Ekonomski rast u Kini se usporava sa vrtoglave dvocifrene visine koja je trajala mnogo, mnogo godina. Rast se takodje pomera sa investicija u teškoj industriji ka investicijama u uslužnom sektoru i inovativnijoj proizvodnji visoke tehnologije. Veoma je važna i promena u energentima koje Kina koristi, od uglja ka drugim izvorima - od obnovljive energije do gasa i nuklearne energije.”, ističe Fergus Grin.

Grin dodaje da promene u Kini znače da će svet verovatno izbeći globalno zagrevanje od preko dva stepena Celzijusa iznad pred-industrijskog nivoa - što je gornja granica koju su postavile Ujedinjene nacije.

UN se nadaju da će taj standard uspeti da unesu u novi sporazum o globalnim klimatskim promenama koji bi trebalo da bude dogovoren u Parizu u decembru.

U govoru posle sastanka Grupe 7 u nemačkom odmaralištu Elmau, predsednik Barak Obama je rekao da je postignut napredak ka jačem sporazumu o klimatskim promenama.

“Sve zemlje Grupe 7 su iznele svoje ciljeve za period posle 2020., odnosno za smanjenje ispuštanja ugljen-dioskida u atmosferu i nastviće da apeluju na druge značajne zagadjivače da preduzmu iste mere. Nastavićemo da ispunjavamo naše finansijske obaveze na planu klimatskih promena kako bismo pomogli zemljama u razvoju da predju na ekonomski rast uz smanjenu emisiju ugljen-dioksida.”

Lideri G7 su se složili da bi svet trebalo da eliminiše upotrebu fosilnih goriva do kraja ovog veka. Grupe za zaštitu čovekove sredine su pozdravile taj cilj.

“Elmau je doneo promenu. Uzevši u obzir klimatske promene, vizija o korišćenju 100 odsto obnovljive energije poprima oblik. Elmau je takodje dao jasan signal da ćemo do sredine veka morati da eliminišemo ugalj i naftu u energetskom sistemu.” kaže Martin Kajzer iz Grinpisa

Šest meseci pred sastanak u Parizu vlada optimizam povodom nivoa ovog sporazuma. Medjutim, aktivisti u oblasti zaštite prirodne sredine navode da lideri industrijalizovanih zemalja sveta moraju da proprate svoja obećanja akcijom kako bi se smanjila emisija štetnih gasova i obezbedila sredstva za globalnu ekonomiju bez ugljenika.

XS
SM
MD
LG