Linkovi

EU: Pomažući Balkanu pomažemo sebi


Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo skrenuo pažnju evropskim parlamentarcima da se "mora ići napred sa pregovorima Beograda i Prištine, prevazići politička blokada u BiH, kao i u Albaniji, a i rešiti pitanje imena Makedonije"
Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo skrenuo pažnju evropskim parlamentarcima da se "mora ići napred sa pregovorima Beograda i Prištine, prevazići politička blokada u BiH, kao i u Albaniji, a i rešiti pitanje imena Makedonije"

Jedini put zapadno-balkanskog regiona je onaj koji vodi evropskom članstvu, a popločan je ozbiljnim i često bolnim reformama, poruka je sa današnjeg nastavka medju-parlamentarnog sastanka o Zapadnom Balkanu u Evropskom parlamentu. Svi se slažu da bi pristupanje Hrvatske EU trebalo biti katalizator integracijskog procesa ostatka regiona, kao i da su još uvijek prisutni ozbiljni izazovi, medju kojima su, prema evropskim zvaničnicima, potreba da napreduje dijalog Beograda i Prištine, stabiliziranje političke situacije u BiH i Albaniji, kao i rješavanje pitanja imena Makedonije.

Taj Evropi neodvojivo bliski dio kontineta, a tako produktivan u istoriji, šarolik i komplikovan, ozbiljan je izazov Briselu koji se ne može zaobići. Integracija regiona u EU je i njima i nama imperativ, samo što niti su svi jednako udaljeni od tog cilja, niti svi imaju jednaku količinu snage i kapaciteta da predju trnovit put evropskih integracija, čulo se sa više strana tokom današnje diskusije u Evropskom parlamentu.

Za madjarskog premijera, aktuelnog predsjedavajućeg EU, Viktora Orbana zadatak je jasan - Zapadni Balkan mora što prije postati dio Unije. Ukoliko ga Brisel ne privuče sebi, učiniće to neko drugi, što Evropljani nikako ne bi željeli, rekao je Orban.

"Želim skrenuti vašu pažnju na činjenicu da ukoliko mi ne integrišemo ovaj region, biće neko drugi ko će to učiniti. Bilo ko, ko posjeti region mora biti svjestan da za to postoje i drugi kandidati", rekao je mađarski premijer.

A gdje smo sada?

"Na tački smo gdje je Hrvatska u finalnoj fazi pregovora, Crna Gora i Srbija su u poziciji da se kreću prema novoj stepenici ako nastave sa reformama do oktobra. Medjutim, takodje smo na tački gdje ostaju važni izazov. Moramo ići naprijed sa pregovorima Beograda i Prištine, prevazići političku blokadu u BiH, kao i u Albaniji, a i riješiti pitanje imena Makedonije", istakao je predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo.

Sasvim je sigurno da progres Hrvatske prevazilazi nacionalne okvire, odnosno da je ta zemlja primjer ostalima, ukazano je danas.

"Hrvatska bi mogla biti uzorna zemlja koja će pokazati da region može biti stabilan i da evropske perspektive mogu promovisati stabilnost. Nije tajna da postoje spekulacije o tome kako su pristupanje Hrvatske EU i kandidatski status Srbije povezani. Medjutim, moram reći da je to veoma opasna kombinacija, ne samo za Hrvatsku i Srbiju, već i za EU", upozorio je mađarski premijer, Viktor Orban.

Bez sumnje, evropske intergracije su važna, velika, a u nekim slučajevima, poput BiH, gotovo jedina tačka oko koje se političke snage u zemlji slažu.

"U svakoj od država Zapadnog Balkana koje sam nedavno posjetio, moji sagovornici su bili saglasni oko ključne uloge kakvu evropske integracije mogu imati u stabilnosti i prosperitetu za njihove gradjane. Ponekad, u jednoj od država, rekli su mi - jedina tačka oko koje se svi mi slažemo su evropske integracije. Na odredjeni način sam bio ohrabren ali i nesretan. Jedina tačka oko koje su se uopšte mogli dogovoriti su bile evropske integracije. Medjutim, nama treba i široki konsenzus oko reformi, kao i zajednička želja", rekao je Barozo.

Iz Brisela je poručeno da će EU, sa svim svojim institucijama pomoći regionu Zapadnog Balkana u reformama i evropskim integracijama. Zvaničnici priznaju da sa druge strane granice, oni tako pomažu sebi samima i zaokruženju procesa ujedinjenja Evrope.

XS
SM
MD
LG