Linkovi

"Oluja dekade" pravi haos po SAD


Poplavljene ulice Los Anđelesa, 20. decembar 2010.
Poplavljene ulice Los Anđelesa, 20. decembar 2010.

Dok je skoro cela Evropa paralisana zbog snega, u Americi pred Božić još uvek nema većih poremećaja u saobraćaju. Zima koja je kalendarski počela danas, davno je stigla u neke delove Amerike. U Kaliforniji kiša bez prestanka pada već 5 dana, dok se najintenzivnije padavine očekuju danas. Za to vreme, Kolorado je okovan snegom i ledom, a snežna oluja se kreće ka istočnoj obali.

Nacija se takoreći davi u kiši, vetru i snegu.

“Nikada nisam video ovako nešto”, kaže jedan stanovnik Kalifornije.

“Oluja dekade”, kako su je meteorolozi nazvali, pogodila je delove Sjedinjenih Država od istoka do zapada. Jaki vetrovi srušili su zid tržnog centra u Sakramentu. Potopljen je i Beverli Hils, gde je od petka palo 15 centimetara kiše.

“Ne volim da vozim kada brisači moraju da rade punom snagom”, kaže Džon Levin.

Stotine kuća su evakuisane širom južne Kalifornije zbog bojazni od klizišta. Jaka oluja koja je formirana iznad Pacifika sada se kreće ka istoku, a meteorolozi predviđaju da će doneti do 2 i po metra snega u planine Kolorada.

Navijači u Minesoti su odlučili da ignorišu niske temperature kako bi odgledali utakmicu Bers-Vajkingsa, a jaki vetrovi u Kejp Kodu otežali su uslove na saobraćajnicama.

Neki kažu da bi tokom novogodišnjih praznika i trebalo da bude snega, ali ako ste jedan od onih koji ne voli ovakvo vreme – srećno, pošto je danas tek prvi dan zime.

XS
SM
MD
LG