Linkovi

Jačaju odnosi Turske i Iraka


Portparol iračkog parlamenta dočekao delegaciju koju predvodi turski premijer Redžep Tajip Erdogan, 28. mart 2011.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan doputovao je u Bagdad, prvu odrednicu dvodnevne posete Iraku čiji cilj je proširivanje ekonomskih veza izmedju dve susedne zemlje.

U njegovoj pratnji doputovali su ministar inostranih poslova Ahmed Davutoglu i velika poslovna delegacija. Premijer Erdogan će takodje posetiti kurdsku oblast, na severu Iraka. To će biti prva poseta turskog premijera tom regionu i njegova prva poseta Iraku od oktobra 2009.

Turska se bori sa kurdskim separatistima u istočnom delu zemlje, dok lider tog separatističkog pokreta, Kurdistanska radnička stranka, izvodi prekogranične napade na teritoriju Turske.

Erdogan istražuje mogućnosti za intenzivniju trgovinu sa Irakom, posebno na planu trgovine gasom i naftom izmedju dve zemlje. Turska obezbedjuje najveći deo hrane za irački kurdistanski region. Ukupna iračko-turska trgovina je 2009. godine vredela 7 milijardi dolara.

Erdogan se sastao sa iračkim premijerom Nurijem Al Malikijem, a planira da razgovara i sa Masudom Barzanijem, šefom regionalne administracije u severnom Iraku.

Posle sastanka sa Erdoganom, premijer Maliki je rekao da su obe zemlje izložene napadima "terorista" i obećao saradnju u cilju poboljšanja bezbednosti na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG