Linkovi

Dva srpska filma na Trajbeci


Film "The Union" o snimanju albuma Eltona Džona (levo) sa kantautorom Leonom Raselom (desno) otvoriće ovogodišnji filmski festival Trajbeka u Njujorku

Iduće nedelje u Njujorku počinje, jubilarni, deseti filmski festival Trajbeka. Ove godine oštru selekciju prošla su dva srpska filma - "Beli beli svet" reditelja Olega Novkovića sa Uliksom Fehmijom u glavnoj ulozi i dokumentarni film "Cinema Komunisto" u režiji Mile Turajlić. “Beli beli svet” biće prikazan u novom programu Trajbeka festivala, Viewpoints (Pogledi) sa još devet dokumentarnih i jedanaest igranih filmova iz celog sveta. Kako navode organizatori, ovogodišnja selekcija bila je naročito složena, s obzirom da se za izbor takmičilo preko 5 hiljada filma, što je rekordan broj prijavljenih filmova do sada.

Filmski stvaraoci iz svih krajeva sveta pristižu u Njujork kako bi prisustvovali 10. filmskom festivalu Trajbeka od 20. aprila do 1. maja. Svečano otvaranje biće mešavina filma i muzike - naime biće prikazan dokumentarni film Kamerona Kroua “The Union” koji beleži proces nastanka novog albuma Eltona Džona, koji je snimio sa svojim muzičkim idolom Leonom Raselom.

Džina Teranova iz organizacije Trajbeke kaže da su filmovi koji se bave muzikom na neki način, ove godine vrlo popularni.

“Ozi Ozborn je izbacio dokumentarac o svom životu koji je vrlo dubok i zabavan. Prikazaćemo i film 'Talihina Sky' o popularnom američkom bendu 'Kings of Leon'”, kaže Teranova.

Na adresu organizacione kancelarije Trajbeke, ove godine je stiglo više od 5.000 filmova, što je, kako kaže Teranova, rekordan broj. Osim toga što tim zadužen za festivalski program mora da odgleda svaki film, oni takođe i putuju po svetu u potrazi za retkim filmovima koji zaslužuju da budu prikazani njujorškoj publici. Tokom ovog procesa, oni se rukovode ukusom koosnivača festivala, Roberta De Nira.

“On nije u potpunosti uključen u taj process, ali uvek imamo njegovu podršku i nadam se da uživa u filmovima koje izaberemo”, kaže Džina Teranova.

Filmski festival Trajbeka je osnovan 2002. godine, posle terorističkog napada na Svetski trgovinski centar 2001. u cilju oživljavanja ekonomije i duha dela Menhetna na kojem su se nalazile srušene kule. Od tada, festival je gradu Njujorku doneo oko 600 miliona dolara.

Koosnivačica, Džejn Rozental je ponosna na globalnu zajednicu koja je nastala zbog festivala.

“To su ljudi koji su se okupili oko festivala i to više nije nešto što hoćemo da učinimo za filmske stvaraoce koji žive na Menhetnu, već nešto što je okupilo ljude sa svih krajeva sveta, partnere, sponzore i ostvarili smo brojne programe kroz Trajbeka flimski institut. Ponosna sam i mnogim ljudima bi trebalo odati priznanje za sve što je postignuto", kaže Rozental.

Najlojalniji posetioci su stali u red još u utorak rano ujutru kako bi kupili karte za neke filmove o kojima se već dosta piše.

Ovogodišnji jednonedeljni festival će biti zatvoren filmom Edvarda Bernsa “Newlyweds”. Berns se na ovu “dramediju” potpisao i kao scenarista, i kao reditelj, a i tumači glavnu ulogu. Film se bavi komičnim pogledom na brak, a snimljen je upravo u susedstvu Trajbeka.

Na festivalu će biti prikazano 93 filma iz 32 zemlje, dok je gotovo polovina u kategorijama dugometražnog i dokumentarnog filma iz inostranstva.

XS
SM
MD
LG