Linkovi

Tadić: Srbija spremna za EU


Tribina na kojoj je predsednik Srbije Boris Tadić govorio na temu "Srbija na putu ka Evropskoj uniji" održana danas u Centru za evropsku politku u Briselu, 7. jun 2011.
Tribina na kojoj je predsednik Srbije Boris Tadić govorio na temu "Srbija na putu ka Evropskoj uniji" održana danas u Centru za evropsku politku u Briselu, 7. jun 2011.

Predsednik Srbije Boris Tadić je na kraju dvodnevne posete Briselu u okviru koje se sastao sa visokim zvaničnicima Evropske unije, danas rekao da je posle hapšenja haškog optuženika Ratka Mladića Srbija spremna za početak pregovora o priključenju Uniji i da je sada na Evropi da pokaže da li će da obavi svoj deo posla.

U izlaganju na temu “Srbija na putu ka Evropskoj uniji” u Centru za evropsku politiku u Briselu, predsednik Srbije Boris Tadić danas je još jednom naglasio da je hapšenjem Ratka Mladića Srbija ispunila svoju moralnu obavezu dodavši da je sada vreme da se koncentriše na ispunjenje svih neophodnih uslova za priključenje 27-očlanom evropskom bloku.

“Danas možemo da pogledamo Evropu u oči i da kažemo - mi smo uradili ono što smo obećali. Da li će EU isto postupiti? Već duže vreme postoji jedan mit da Srbija nije spremna za Evropsku uniju i da EU nije spremna za dalje proširenje. Stvari su se drastično promenile. Demokratska Srbija je, 10 godina posle pada Miloševića, spremna da počne pregovore sa Evropskom unijom”, rekao je predsednik Tadić.

On je takođe naglasio da je hapšenje Mladića dokazalo da je Srbija pravna država, kao i da je važno da vlasti svih zemalja u regionu obezbede kažnjavanje svih onih koji su krivi za ratne zločine, jer je to ključni uslov za pomirenje i dalju saradnju u regionu.

Srpski predsednik se tokom dvodnevne posete Briselu juče sastao i sa predsednikom Saveta Evropske unije, Hermanom Van Rompujem posle čega je izjavio da očekuje da će Srbija do kraja godine dobiti status kandidata i zatim početi pregovore o priključenju.

Evropski zvaničnici su međutim više puta ponovili da nerešeni odnosi Srbije i Kosova predstavljaju prepreku u evropskim integracijama Srbije. Odgovarajući na brojna pitanja zvaničnika EU, Evropskog parlamenta, NATO, diplomata i novinara o mogućnosti rešavanja odnosa Beograda i Prištine, Tadić je danas rekao da se kroz dijalog mogu najpre rešiti tehnička pitanja, a da je krajnji cilj istorijsko pomirenje Srbia i Albanaca.

“Neki pominju podelu Kosova kao rešenje, čuju se i drugi predlozi, ali ono što je najvažnije jeste da pre svega moramo nešto da učinimo za građane Kosova. Srbiji nije u interesu da blokira Albance sa Kosova da učestvuju na globalnom tržištu. Nije nam u interesu ni da blokiramo izvoz sa Kosova, kao što nam nije u interesu ni da blokiramo predstavnike kosovskih Albanaca na regionalnim forumima, ali pokušavamo da pronađemo formulu jer Srbija neće da prizna nezavisnost Kosova ni implicitno ni eksplicitno”, zaključio je predsednik Tadić.

XS
SM
MD
LG