Linkovi

Manji pad cena nafte


Manji pad cena nafte
Manji pad cena nafte

Svetske cene nafte su se danas smanjile, s obzirom da strepnje zbog usporavanja evropske privrede prevazilaze brigu zbog nasilja u Libiji.

Na njujorškoj berzi, cena barela nafte za buduće isporuke je pala za 1,58 dolara na 102 dolara i 80 centi. Cena sirove nafte tipa Brent u Londonu, takođe je pala.

Cene u poslednje vreme rastu jer su borbe u Libiji i oštećenja naftnih pogona u toj zemlji, izazvala smanjenje izvoza libijske nafte za oko milion barela dnevno. Svetska potražnja nafte je oko 86 miliona barela dnevno.

Međutim, zabrinutost zbog dužničkih problema evropskih država se nedavno povećala, kada je agencija za procenu kreditnih sposobnosti snizila rejting Španije. Dužnička kriza u Španiji i drugim evropskim zemljama, mogla bi da uspori evropski ekonomski rast i smanji energetske potrebe. Smanjenje potražnje utiče na sniženje cena nafte. Niže cene su i posledica nedavnog smanjenja vrednosti evra u odnosu na dolar. Nafta je jedna od brojnih roba koje se procenjuju u dolarima, tako da za jači dolar može da se kupi više nafte.

Bez obzira na današnji pad, trend rasta cena sirove nafte poslednjih nedelja uticao je na povećanje američkog trgovinskog deficita, jer su se uvećali troškovi uvoza.

U današnjem izveštaju Sekretarijata za ekonomiju navodi se da se jaz između onoga što Amerikanci izvoze i onoga što kupuju u inostranstvu, povećao za više od 15 odsto i dostigao 46 milijardi dolara.

Trgovinski deficit se povećao uprkos tome što je izvoz iz Sjedinjenih Država postigao rekord, budući da su američki proizvodi zbog slabijeg dolara postali jeftiniji za kupce u svetu i da se rast posebno ubrzao na ključnim tržištima u Aziji i Južnoj Americi.

U drugom vladinom izveštaju se navodi da se broj ljudi koji podnose zahtev za nadoknadu za nezaposlene prošle nedelje u Sjedinjenim Državama povećao za 26 hiljada - na ukupno 397 hiljada.

XS
SM
MD
LG