Linkovi

Ukleti restoran u Njujorku?


Zgrada na uglu 10. avenije i 23. ulice na Menhetnu, u kojoj do sada nije uspeo ni jedan restoran

Njujork je poznat po svim mogućim vrstama restorana - od albanskog do zambijskog. Jedna francuska ugostiteljska porodica rumunskog i vijetnamskog porekla uskoro će se pridružiti toj internacionalnoj mešavini, a služiće - američki hamburger. I mada je hamburger uvek popularan izbor, njihov restoran naći će se na ćošku veoma prometne ulice, gde su brojni restorani propali. Neki kažu da je upravo lokacija baksuzna, zbog čega je ta porodica preduzela mere da izbegne najgore.

Ugao 10. avenije i 23. ulice na Menhetnu smatra se odličnom lokacijom za restoran. Pa opet, tokom poslednjih deset godina tu su propala četiri restorana, a poslednji je „izdržao“ svega devet meseci. Neki časopisi koji se bave restoranima smatraju tu lokaciju - ukletom.

Međutim, dvojica braće iz Francuske se ne daju prepasti. Oni će biti partneri u prvom objektu „Njujorške burger kompanije“ koja se polako širi. Brajs Moldovan kaže za naš program da bi njihovi hamburgeri trebalo da se dopadnu multi-etničkom sastavu ovog grada.

"Izvesni sastojci ovog hamburgera objedinjuju italijanski, meksički i engleski stil, odnosno sve ono što ljudi vole u sopstvenoj kulturi i hrani“, kaže jedan od vlasnika, Brajs Moldovan.

Prostor je renoviran i ukonjeni su svi tragovi propalih restorana. Ali u slučaju da novi dekor i jelovnik nisu dovoljni, lokalni budistički sveštenik zamoljen je da blagoslovi prostorije. Ista molba upućena je rimokatoličkom svešteniku, koji je osveštao restoran svetom vodicom, i rabinu, koji je na ulazu postavio mezuzu, koja sadrži reči iz svete jevrejske knjige Tore. Rabin je istakao kako mezuza ukazuje da je zgrada blagoslovljena.

Ukleti restoran u Njujorku?
Ukleti restoran u Njujorku?

Niko od sveštenika nije rekao da veruje u prokletstvo, a svi tvrde da više ne blagoslove samo bebe i domove, već i poslovne objekte. Sveštenik Čodo kaže da uspešni biznis mora da bude savestan.

"Možemo to nazvati duhovnošću, svešću o nečemu, ali mislim da je važno, ne samo doneti proizvode u naš grad i zemlju, naše restorane, već razumeti šta je to, odakle potiče kako se priprema i kako konzumira.“

Brajs Moldovan obećava svežu hranu, sezonski jelovnik i brzu uslugu. Uz takve sastojke i dobru lokaciju, on je uveren da njegov novi restoran, koji je otvoren pre nekoliko dana, neće biti uklet.

XS
SM
MD
LG