Linkovi

Norveški list ima sve depeše Vikiliksa?


Norveški list ima sve depeše Vikiliksa?

Norveški dnevnik “Aftenposten“ navodi da ima pristup svim tajnim diplomatskim depešama – ukupno 250 hiljada - koje je svojevremeno u posedu imao samo Vililiks i već nedeljama ih selektivno objavljuje.

Glavni i odgovorni urednik norveškog dnevnog lista, Ole Erik Almlid rekao je da je njegova novina "dobila pristup“ dokumentima koje Vikiliks još nije u potpunosti objavio, ali je odbio da kaže kako je došao u posed tog materijala.

Do danas, Vikiliks je kontrolisano dostavljao tajna dokumenta "Njujork tajmsu“, londonskom "Gardijanu“ , francuskom "Le Mondu“, španskom "El paisu“ i nemačkom "Der špiglu“. Međutim, danas je ruski dnevnik "Novaja gazeta“ saopštio da je udružio snage sa Vikiliksom u cilju objavljivanja tajnih depeša koje se tiču korupcije u ruskim političkim krugovima.

"Novaja gazeta“ tvrdi da ima neograničeni pristup bazi podataka Vikiliksa i da će početi da objavljuje dokumenta narednog meseca. Vlasnici tog nezavisnog dnevnika su bivši sovjetski lider Mihail Gorbačov i milijarder Aleksandar Lebedev.

XS
SM
MD
LG