Linkovi

NATO napao Gadafijevu rezidenciju


Sledbenici Moamera Gadafija ispituju štetu posle vazdušnog napada u Tripoliju na Gadafijev kompleks, 25. april 2011.
Sledbenici Moamera Gadafija ispituju štetu posle vazdušnog napada u Tripoliju na Gadafijev kompleks, 25. april 2011.

Borbe u Libiji se nastavljaju, a prema najnovijim izveštajima snage NATO-a su izvršile napad na rezidenciju Moamera Gadafija u Tripoliju, pri čemu je uništena najmanje jedna zgrada u kompleksu objekata.

U vazdušnim napadima NATO-a na kancelarije u kompleksu zgrada Moamera Gadafija rano jutros ranjeno je 45 ljudi, dok se neki još vode kao nestali, navode nadležni u Libiji. Još nema podataka gde se Gadafi nalazio u momentu napada.

Najnoviji napad snaga NATO-a izvršen je dan pošto su libijske vladine trupe izvele intenzivnu vojnu akciju na zapadu zemlje, ispalivši veliku količinu raketa na Misratu – uporište pobunjenika. Gadafijeve snage izvele su napad uprkos tvrdnjama zvaničnika da su u tom gradu obustavljene akcije protiv pobunjenika.

“Pobunjenici su napali našu armiju dok se povlačila iz Misrate. Naši vojnici su odgovorili na napad, ali su nastavili da se povlače”, izjavio je Musa Ibrahim, portparol libijske vlade.

Pobunjenici tvrde da su oterali Gadafijeve trupe iz grada.

“To što Gadafijev režim priča o povlačenju ili završetku nasilja, nije istina. Misrata je i dalje pod kontrolom pobunjeničkih snaga, a opkoljena je Gadafijevim vojnicima”, rekao je Abdul Hafiz Goga, portparol libijskog Nacionalnog prelaznog saveta.

Od početka borbe vladinih snaga i pobunjenika pre dva meseca, u Misrati je u uličnim borbama i bombardovanju, poginulo nekoliko stotina ljudi. Medicinske ekipe navode da su od subote, u borbama poginule najmanje 32 osobe.

Jedan zarobljeni vojnik vladinih snaga je rekao da je moral među vladinim trupama u Misrati opao i da su neki vojnici dezertirali.

XS
SM
MD
LG