Linkovi

Poskupeli nafta i zlato


Jedno od naftnih postrojenja u Libiji
Jedno od naftnih postrojenja u Libiji

Cene nafte i zlata na svetskim tržištima naglo su skočile danas zbog nervoze investitora u vezi sa situacijom u Libiji, jednoj od važnijih izvoznica nafte..

U Londonu cena sirove nafte tipa Brent, koja se smatra indeksom za veći deo sveta, skočila je za više od 2 procenta na 105 dolara po barelu. To je najviša cena od 2008. godine. Cene u Sjedinjenim Državama takođe su naglo porasle, ali nešto manje nego u Londonu. Cena zlata porasla je za više od 13 dolara na 1400 dolara za jednu uncu. To je prvi skok cene zlata u proteklih sedam nedelja,uzrokovane nastojanjem investitora da svoj novac prebace u sigurniju vrstu uloga.

Libija je dvanaesti po veličini izvoznik nafte. Prema Međunarodnoj agenciji za energiju, ta zemlja proizvodi oko milion i 600 hiljada barela nafte dnevno, odnosno oko 2 odsto svetske potrošnje.

Pre političke krize u Libiji oporavak svetske ekonomije od nedavne recesije već je povećao potražnju za naftom u svetu.

Servis finansijskih vesti Blumberg izveštava da su neke strane naftne kompanije već počele da evakuišu svoje strane radnike iz Libije. Jedna od firmi zatvorila je svoje predstavništvo u Tripoliju, dok je druga obustavila traganje za novim nalazištima. Druge firme izveštavaju da se proizvodnja normalno odvija. Predsednik libijske nacionalne naftne korporacije, Šokri Ganem, rekao je da nema informacija u vezi sa medijskim izveštajima da je na jednom od nalazišta proizvodnja obustavljena zbog štrajka.

XS
SM
MD
LG