Linkovi

Ostavka šefa libijske diplomatije


Šef libijske diplomatije Musa Kusa (arhivski snimak)
Šef libijske diplomatije Musa Kusa (arhivski snimak)

Libijski šef diplomatije Musa Kusa stigao je u Veliku Britaniju gde je javno saopštio da je odlučio da napusti vladu Moamera Gadafija.

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je libijski ministar spoljnih poslova Musa Kusa svojom voljom u sredu, preko Tunisa, stigao u London i da je podneo ostavku. Britanske vlasti su pozvale i druge pristalice Moamera Gadafija da napuste njegovu vladu.

Portparol libijske vlade, Musa Ibrahim, odbacio je tvrdnje da je Kusin odlazak naneo udarac Gadafijevom režimu, navodeći da će vladine snage "nastaviti da se bore protiv pobunjenika".

Britanska vlada je saopštila da libijskom ministru spoljnih poslova ne nudi diplomatski imunitet. Britanski šef diplomatije, Vilijem Hejg je takođe rekao da Kusa nije dobio garancije za zaštitu od bilo kakvog međunarodnog sudskog postupka. Postoje tvrdnje da je on bio umešan u planiranje bombaškog napada u avionu Pan Ama na letu 103 iznad Lokerbija u Škotskoj, u kojem je poginulo 270 putnika i članova posade. Hejg je takođe saopštio da je Britanija proterala pet libijskih diplomata iz ambasade u Londonu zbog uznemiravanja pripadnika libijske opozicije i ugrožavanja britanske nacionalne bezbednosti.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da je Kusina odluka da ode iz Libije ubedljiva priča koja pogađa "pravo u centar raspadnutog i trulog Gadafijevog režima". Kameron je to rekao na današnjoj zajedničkoj konferenciji za novinare sa turskim premijerom Redžepom Tajipom Erdoganom. Turski premijer je na istoj konferenciji rekao da bi naoružavanje libijskih pobunjenika moglo da podstakne terorizam.

Američki zvaničnici su izjavili da je Kusina ostavka "veoma važna" i da predstavlja dokaz sve većeg razdora u libijskoj vladi.

Za to vreme, snage lojalne Gadafiju potisnule su pobunjenike iz ključnih priobalnih mesta, koja su uz pomoć vazdušnih udara pobunjenici već jednom bili preuzeli. Libijski pobunjenici su se povukli posle jakih oružanih sukoba oko strateških naftnih centara kao što su Ras Lanuf i Brega. Veliki broj pobunjenika se povukao u Adždabiju, čiji meštani automobilima beže prema pobunjeničkom uporištu, Bengaziju.

Gadafijeve pristalice su u sredu granatirale Bregu, dok je portparol pobunjenika izjavio da očekuje da će Gadafijevi lojalisti tokom noći ući u taj grad. Portparol, pukovnik Ahmad Bani, takođe je rekao da se oko 3.600 teško naoružanih članova Republikanske garde Čada bore na strani Gadafijevih lojalista. On je ujedno odbacio bojazan da se pripadnici Al Kaide bore na strani pobunjenika.

XS
SM
MD
LG