Linkovi

Libijski pobunjenici napreduju


Libijski pobunjenici na putu od Bin Džavada ka Sirtu
Libijski pobunjenici na putu od Bin Džavada ka Sirtu

Libijske pobunjeničke snage nastavile su danas napredovanje ka zapadu i približile se Sirtu, rodnom gradu Moamera Gadafija, oko koga se očekuje ključna bitka.

Uz pomoć međunarodne vazdušne podrške pobunjenici napreduju ka prestonici Tripoliju i ponovo su zaposeli oblasti koje su morali da prepuste vladinim snagama, pre nego što su zapadne zemlje 19. marta proglasile zabranu letenja.

Katar je danas postao prva arapska zemlja koja je priznala pobunjenike kao jedinu legitimnu vlast u Libiji. Katarski avioni takođe učestvuju u sprovođenju zone zabrane letenja.

Saveznici su kasno sinoć prvi put sproveli vazdušne napade na Sirte pošto su pobunjenici ponovo zauzeli veliku teritoriju, uključujući ključne naftne gradove Brega i Ras Lanuf.

Snažno bombradovanje takođe je kasno sinoć uzdrmalo Tripoli, sa brojnim jakim eksplozijama i protivavionskom paljbom. Libijska državna televizija kasnije je potvrdila da je bilo vazdušnih napada na Sirte i Tripoli.

Do nedelje uveče antigadafijevske snage takođe su preuzele kontrolu nad istočnim gradom Bin Džavadom. Taj grad je najzapadnija tačka do koje su borci opozicije doprli pre nego što su odbačeni u kontraofanzivi vladinih snaga, ranije ovog meseca.

U međuvremenu, NATO je juče saopštio da preuzima punu komandu nad međunarodnim vojnim operacijama u Libiji, uključujući napade iz vazduha. Generalni sekretar alijanse, Anders Fog Rasmusen, rekao je da će njenih 28 članica odmah početi da sprovode operacije.

Koalicija predvođena Sjedinjenim Državama, Francuskom i Britanijom napada snage libijske vlade od 19. marta, sprovodeći rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom su odobrene sve neophodne mere za zaštitu libijskih civila od napada vladinih snaga.

XS
SM
MD
LG