Linkovi

Keni u SAD na Dan sv. Patrika


Američki predsednik Obama i premijer Irske Enda Keni tradicionalno se sastali na Dan svetog Patrika, 17. mart 2011.

Američki predsednik Barak Obama je razgovarao o irskoj ekonomskoj budućnosti i svojoj nameri da poseti Irsku, sa novim irskim premijerom Endom Kenijem, izabranim prošle nedelje.

Obama je Keniju čestitao na pobedi i izjavio da je sa njim razmotrio plan nove vlade za irski ekonomski oporavak od globalne ekonomske krize. Obama je obećao da će Sjedinjene Države pomoći Irskoj koliko mogu.

Keni je izjavio da će nova vlada nastaviti da gradi dobre odnose Irske i Sjedinjenih Država. On je dodao da je „oduševljen“ Obaminom izjavom da u maju planira da poseti Irsku, naglasivši da je to „potvrda neverovatnog poverenja“.

Keni je inače po tradiciji irskih lidera doputovao u Sjedinjene Države na današnji praznik, Dan svetog Patrika. Nešto kasnije, na prijemu povodom praznika, Keni će pokloniti Obami pehar sa detelinama, biljkom koja je simbol Irske.

Dan svetog Patrika je praznik posvećen irskom zaštitniku. Mnogi američki Irci su došli u Sjedinjene Države 1840-ih godina, kada je u Irskoj vladala velika glad.

Sa irskim premijerom, u Sjedinjene Države je juče doputovao i ministar spoljnih poslova i trgovine Imon Gilmor, koji danas u Njujorku prisustvuje tradicionalnoj paradi na Dan svetog Patrika.

XS
SM
MD
LG