Linkovi

Grčka priprema oštre mere štednje


Dok grčka vlada radi na nepopularnim merama štednje, građani su se protestujući protiv najavljenih mera na ulicama Atine i večeras sukobili sa pripadnicima policije, 22. jun 2011.

Grčki premijer Jorgos Papandreu sada traži usvajanje nepopularnih mera štednje koje treba da obezbede uplatu pete tranše međunarodne finansijske pomoći da zemlja ne bi zakasnila sa otplatom duga.

Papandredu je prošao ključno glasanje o poverenju u Parlamentu, što povećava verovatnoću usvajanja spornih ekonomskih reformi.

Na centralnom atinskom Trgu Sintagma, masa nezadovoljnih Grka je burno izrazila nezadovoljstvo. Pripadnici specijalne policije su bili prisiljeni da upotrebe suzavac da bi rasterali grupu nasilnih demonstranata koji su se odvojili od glavnog mitinga.

Mnogi Grci shvataju da je potrebno staviti državni dug pod kontrolu, ali su uvereni da vlada, Evropska unija i Medjunarodni monetarni fond ne idu pravim putem.

Lideri Evropske unije uporno ukazuju da Grčka treba da sprovede oštre ekonomske reforme, uključujući povećanje poreza i privatizaciju javnog sektora, pre nego što odobre narednu tranšu kredita u vrednosti od 17 milijardi dolara, u okviru prošlogodišnjeg obećanog paketa pomoći u vrednosti od 160 milijardi.

XS
SM
MD
LG