Linkovi

Gugl uvodi super brzi internet


Guverner Kanzasa, Sem Braunbek drži govor tokom svečanog objavljivanja pobednika guglovog konkursa za grad u kojem će kompanija sagraditi besplatnu optičku mrežu za brzi internet, 30. mart 2011.

Predstavnici kompanije Gugl su pre oko godinu dana objavili da će u nekoliko američkih gradova besplatno izgraditi optičku mrežu koja će korisnicima omogućiti ultra brzi internet – tačnije 1 gigabajt u sekundi. Gugl je danas objavio rezultate konkursa na koji se prijavilo preko 1000 gradova širom SAD.

Posle dugog i ozbiljnog razmatranja svih kandidatura, predstavnici Gugla su objavili da će srećni grad biti Kanzas Siti. A šta to praktično znači - besplatna izgradnja ovakve internet mreže je isplativiji projekat od izgradnje novog auto puta ili tržnog centra. Gugl je ovaj grad nazvao “fajber siti” projekat – ekstremno brzi internet.

“Cilj nam je da povećamo brzinu interneta za 100 puta”, rekao je jedan od potpredsednika Gugla, Majlo Medin.

Ako uporedite trenutnu brzinu interneta sa osrednjim mlazom vode, onda se budućnost korisnika interneta u Kanzas Sitiju može uporediti sa vrlo jakim mlazom.

“Verovatno će biti mnogo više tehnologije i biznisa”, nada se srednjoškolka iz Kanzas Sitija, Mikajla Goins.

Zašto je baš Kanzas Siti izabran od preko 1.000 gradova da bude pionir nove generacije internet veza? Najpre zbog toga što je razvio odličnu saradnju između društvenih i privatnih organizacija.

“Imamo dosta iskustva sa Naskar trkama, izgradnjom tržnog centra i fudbalskog stadiona. Dosta smo naučili o saradnji privatnog i društvenog sektora”, objašnjava gradonačelnik Kanzas Sitija, Džo Rirdon.

“Imaćemo stadion koji će biti tehnički najsavršeniji na svetu. Posetioci će moći da plaćaju preko mobilnog i da koriste razne aplikacije, mada sve aplikacije još nisu ni smišljene”, kaže vlasnik sportskog kluba Sporting, Rob Hajnman.

“Izabrali smo Kanzas Siti jer je sa njima lako obavljati posao”, otkriva potpredsednik Gugla, Medin.

Na primer – s obzirom da je grad vlasnik svih javnih servisa, a kablovi za internet mrežu moraju da se ugrade širom grada – posao je sklopljen sa znatno manje papirologije.

“Ovo je samo početak. Krećemo od Kanzas Sitija”, dodaje Medin.

Gugl će o svom trošku izraditi optičku mrežu, ali iako su servisi koje Gugl nudi uglavnom besplatni, predstavnici te kompanije su rekli da će se novi brzi internet naplaćivati po konkuretnim cenama.

XS
SM
MD
LG