Linkovi

Elektronika nije kriva


Neodgovarajuće podne prostirke u kolima mogle su da budu uzrok nekontrolisanog ubrzavanja nekih automobila marke Tojota

Posle desetomesečne istrage o tome da li je neispravna elektronika izazvala opoziv miliona Tojotinih vozila, američki sekretar za transport, Rej Lahud, izneo je juče zaključak.

"Da bude jasno, porota se vratila i presuda je tu. Ne postoji elektronska osnova za naglo ubrzavanje u Tojotama", rekao je Lahud.

Uz pomoć inženjera Nacionalne uprave za drumski saobraćaj i američke svemirske agencije NASA, Sekretarijat za transport je zaključio da su jedini mogući uzroci mehaničke prirode - uvrnute podne prostirke ili zaglavljivanje pedale za gas.

Ronald Medford je funkcioner Uprave za drumski saobraćaj.

"Prvi od njih, zapinjanje papučice, događa se kada se papučica za gas zaglavi zbog debele podne prostirke. Drugi, zaglavljivanje papučice, događa se kada pritisnuta papučica ostane u tom položaju i sporo se vraća iako je vozač otpustio pritisak", kaže Medford.

Tojota je opozvala 12 miliona vozila i popravila mehaničke probleme. Ali neki su i dalje okrivljavali softver u automobilskom kompjuteru. Inženjer NASA-e, Majkl Kirš, kaže da je analizirano gotovo 300 hiljada linija kompjuterskog programa.

"Nisu pronađene greške u softveru koje bi dovele do iznenadnog ubrzavanja niti su identifikovana mesta osetljiva na elektromagnetni uticaj, koja su mogla da dovedu do takvog ubrzavanja", rekao je Kirš.

Tojota, čiji prihodi su u poslednjem kvartalu prošle godine pali za 39 odsto, pozdravila je ove zaključke. Kompanija je već platila vlastima 50 miliona dolara globe, ali sekretar Lahud odbacuje da to nije bilo fer prema Tojoti.

"Sve proizvođače tretiramo isto. Nikoga ne izdvajamo. Nismo i nećemo. Naša jedina briga je da svako ko kupi kola, vozi najbezbedniji mogući auto kada izađe na ulicu", rekao je Lahud.

Bezbednost Tojotinih vozila bila je krupna politička tema u Americi prošle godine, kada je četvoro ljudi poginulo u Kaliforniji, u nesreći sa jednim od kasnije opozvanih modela.

XS
SM
MD
LG