Linkovi

Obeležena 150. godišnjica Linkolnovog govora


Glumac Robert Kostelo u ulozi predsednika Abrahama Linkolna sa današnje proslave 150. godišnjice čuvenog govora u Getisburgu
Glumac Robert Kostelo u ulozi predsednika Abrahama Linkolna sa današnje proslave 150. godišnjice čuvenog govora u Getisburgu

U saveznoj državi Pensilvaniji danas obeležena 150. godišnjica govora, koji je Linkoln održao 1863. godine tokom građanskog raza u SAD.

Sjedinjene Američke Države danas obeležavaju godišnjicu jednog od najpoznatijih govora u istoriji zemlje. Naime predsednik Abaraham Linkoln je na današnji dan, 19. novembra pre 150 godina, apelovao na ratom razorenu naciju da obnovi nastojanje za uspostavljanje slobode i jednakosti za sve.

Linkoln je govor održao u Getisburgu u Pensilvaniji, na poprištu jedne od ključnih bitaka tokom Gradjanskog rata. To je bila žestoka borba izmedju grupe južnih država koje su nastojale da se otcepe, uglavnom zbog robovlasništva na jugu, i država koje su nastojale da očuvaju Uniju.

Linkoln je u govoru branio osnivanje Unije tokom rata protiv najvećeg dela južnih država, koji je trajao od 1861. do 1865. pre nego što su se secesionisti predali i Sjedinjene Države bile očuvane.

Petnaesti predsednik Sjedinjenih Država, Abraham Linkoln rekao je u svom dvominutnom govoru da "svet neće primetiti niti se dugo sećati onoga što mi ovde kažemo". Medjutim, nije ni slutio da će ga učiti generacije i generacije američkih učenika i da će imati odjeka širom sveta.

Linkoln je, kako ističu istoričari, stalno podsećao svoje sunarodnike da su očuvanje nove zemlje i okončanje ropstva bili vredni borbe.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Getisburgu da bi se prisetili Linkolnovog govora i onoga što je on značio za Ameriku.
XS
SM
MD
LG