Linkovi

Počelo suđenje Aridu Uki


Arid Uka čeka na početak suđenja u sudu u Frankfurtu
Arid Uka čeka na početak suđenja u sudu u Frankfurtu

U Frankfurtu je danas počelo suđenje 21-godišnjem Albancu Aridu Uki, koji je priznao da je ranije ove godine ubio dvojicu i ranio još dvojicu američkih vojnika.

Prvog dana suđenja Uka je najpre priznao krivicu, a zatim se i izvinio, rekavši da je na njega uticala islamistička propaganda, dodajući da ne razume kako je mogao to da uradi. Zbog napada na frankfurtskom aerodromu, koji se dogodio 2. marta, nemačko tužilaštvo podiglo je optužnicu prodiv Uke koja sadrži pet tačaka, dve za ubistvo i tri za pokušaj ubistva.

Uka je u vreme napada bio zaposlen na tom aerodromu. Kako je rekao na suđenju, tog dana je došao na aerodrom sa puškom i dva noža, s namerom da ubija američke vojnike i spreči ih da odu u Avganistan. Američki federalni tužioci takođe su podigli optužnicu za ubistvo protiv njega.

Kako navode, Uka je uzvikivao "Bog je veliki" na arapskom i pucao dok mu se puška nije zaglavila. Američki zvaničnici veruju da je on delovao sam i da nije pripadnik bilo kakve terorističke grupe. Uka je uhapšen na licu mesta i suočava se sa mogućom doživotnom zatvorskom kaznom za ubistvo i pokušaj ubistva. Presuda se ne očekuje pre početka sledeće godine.

XS
SM
MD
LG