Linkovi

Nemačka podržala evropski put Crne Gore


Crnogorski premijer Igor Lukšić na konferenciji za novinare sa nemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom u Podgorici, 9. avgusta 2011.
Crnogorski premijer Igor Lukšić na konferenciji za novinare sa nemačkim ministrom inostranih poslova Gvidom Vesterveleom u Podgorici, 9. avgusta 2011.

U dvodnevnu posjetu Crnoj Gori danas popodne stigao je ministar inostranih poslova SR Njemačke Gvido Vestervele. Nakon razgovora sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem, on je istao da Njemačka daje punu podršku Crnoj Gori na putu ka Evropskoj uniji.

Šef njemačke diplomatije dvodnevnu posjetu Crnoj Gori počeo je susretom sa crnogorskim premijerom Igorom Lukšićem. On je u neformalnom susretu sa novinarima, nakon sastanka, istakao da Njemačka podržava Crnu Goru na putu ka EU:

"Preduslov za to je da Crna Gora izvršava svoje zadatke kako bi unaprijedila unutrašnji reformski proces, što je i preduslov za poboljšanje životnog standarda svih građana", rekao je Vestervele.

Crnogorski premijer Igor Lukšić rekao je da je Crna Gora u posljednjem periodu intenzivirala napore da ispuni sve evropske obaveze:

"I da u tom smislu ubijedimo Evropsku komisiju da je i Crnoj Gori moguće dati zeleno svjetlo za početak pregovora. Takođe, iskazao sam nepotpuno zadovoljstvo zbog okolnosti da naš parlament još nije usvojio Izborni zakon", rekao je crnogorski premijer.

No, nije samo izborno zakonodavstvo u planovima crnogorske Vlade. Crna Gora želi da ostavi što više vremena Evropskoj komsiji da pripremi Izvještaj o napretku koji je planiran za 12. oktobar:

"Ono što nas očekuje mimo izbornog zakonodavstva jeste implementacija niza novih propisa koje smo usvojili u različitim oblastima-zaštiti od diskriminacije, u oblasti antikorupcijskog zakonodavstva i u nizu drugih oblasti kakva je javna administracija. Tome ćemo ostati posvećeni u narednom periodu", rekao je Lukšić.

Vestervele očekuje da će Crna Gora ostati na reformskom putu i da će u tom cilju biti usvojeno i sporno izborno zakonodavstvo:

"Jedno je jasno:Evropa je demokratska zajednica. Dio toga su demokratski izbori i odgovarajuće zakonodavstvo. Izbori se moraju organizovati tako da poštuju ta načela i ja pozdravljam to što je premijer izrazio spremnost da ovo pitanje tretira kao prioritet."

Lukšić je potencirao otvorenost Crne Gore, a značajan dio razgovora posvećen je investicijama, potvrdili su sagovornici. On je istakao dobre odnose dvije zemlje:

"Naša posvećenost izgradnji modernog društva kroz proces evropskih integracija, izgradnje funkcionalne tržišne ekonomije, između ostalog znači veću atraktivnost Crne Gore za njemačke investicije. Siguran sam da će u budućem periodu biti intenzivirane naše aktivnosti za značajnije prisustvo njemačkih investitora na prostoru Crne Gore", istakao je Lukšić.

Vestervele je istakao da u potpunosti dijeli Lukšićevo mišljenje:

"Za ekonomsku budućnost jedne zemlje od velikog značaja je da postoje pravni uslovi za investicije, da je poslovni ambijent dobar i da postoji pravna sigurnost", konstatovao je nemački šef diplomatije.

Vestervele svoju posjetu Podgorici nastavlja sjutra.

XS
SM
MD
LG