Linkovi

Poljska izručuje izraelskog agenta Nemačkoj


Jedan sud u Poljskoj naredio je izručenje jednog osumnjičenog izraelskog tajnog agenta Nemačkoj, kako bi se suočio sa optužbom za falsifikovanje nemačkog pasoša u vezi sa januarskim ubistvom jednog komandanta Hamasa, u Dubaiju.

Poljska je uhapsila Izraelca, Urija Brodskog, prošlog meseca na varšavskom aerodromu, na osnovu medjunarodne potrenice koju je izdala Nemačka. On je osumnjičen da je falsifikovao jedan nemački pasoš korišćen u Dubaiju, kada su, kako se smatra, agenti izraelske obaveštajne službe Mosad, ubili komandanta Hamasa, Mahmuda al Mabhuha, u jednom hotelu.

Poljski sud je danas stao na stanovište da Brodski može da bude izručen Nemačkoj da bi se suočio sa tom optužbom. Za sada nije poznato da li će njegovi advokati podneti žalbu na tu odluku.

Dubai optužuje izraelsku špijunsku agenciju Mosad da je poslala navodne ubice Al Mabhuha u taj emirat sa lažnim pasošima i ukradenim identitetima australijskih, britanskih francuskih, nemačkih i irskih državljana. Izrael nije negirao niti potvrdio umešanost u to ubistvo.

XS
SM
MD
LG