Linkovi

Angela Merkel favorit na izborima


Kancelarka Angela Merkel ispred autobusa njene stranke, Hrišćansko-demokratske unije, tokom izborne kampanje u Berlinu, 16. septembar 2013.

Po svemu sudeći, Hrišćansko-demokratska unija, Angele Merkel, glavni je favorit. ba parlamentarnim izborima u Nemačkoj u nedelju.

Optimizam koji vlada u pogledu daljeg prosperiteta zemlje ide u aktuelne kancelarke Angele Merkel. Ekonomija je i glavna tema izborne kampanje, dok druga pitanja gotovo da i nisu bila pomenuta.

Uoči izbora, samo je jedna stranka izbila na čelo: to je Hrišćansko-demokratska unija Angele Merkel.

“Prošle četiri godine su bile dobre, a sada tražimo još četiri kako bi 2017. mogli da kažemo da je još većem broju ljudi bolje nego što je danas,” poručuje Merkel.

Merkel bi zahvaljujući ekonomskom napretku, mogla da osvoji treći mandat, tvrdi Sajmon Tilford, analitičar londonskog Centra za evropsku reform:

“Veliki broj Nemaca koji kritikuju mere za rešavanje finansijske krize u evrozoni, istovremeno Merkelovoj pripisuju kao zaslugu to što je Nemačka prošla bez muke.”

Ankete javnog mnjenja pokazuju da CDU ne može da ostvari apsolutnu većinu u Bundestagu. Koalicioni partner, Slobodne demokrate, verovatno će izgubiti poslanička mesta. Postoji mogućnost da socijaldemokrate, koji po anketama zauzimaju drugo mesto, prihvate da udju u veliku koaliciju, desnice i levice. Ako bi, medjutim, socijaldemokrate osvojili ubedljivu većinu možda bi mogli da formiraju koaliciju sa “Zelenima,” čime bi istisnuli Merkelovu sa vlasti.

Međutim, bez obzira kakva vlada bude formirana, politika prema dužničkoj krizi ostaje ista, smatra Sajmon Tilford:

“Nijedna od nemačkih političkih partija ne zagovara reforme za koje se zalažu zemlje na jugu Evrope, kao i Britanija i SAD. Nijedna nemačka stranka ne podržava, na primer, formiranje fiskalne Unije.”

Na evropskom jugu, posebno Grčkoj, Nemačka i dalje predstavlja zemlju koja je nametnula drastične mere štednje u Evropskoj uniji. Mnogi Grci kritikuju lično, Angelu Merkel.

Evropska unija je u međuvremenu odložila mnoge teške odluke dok se ne održe izbori u Nemačkoj, kaže profesor Majkl Volgemut, direktor berlinskog istraživačkog centra “Otvorena Evropa”:

“Ne radi se samo o Grčkoj, već i o bankarskoj uniji, nadzornom mehanizmu, restruktuiranju problematičnih banaka - od kojih su neke i u Nemačkoj i u Francuskoj – to sve zahteva donošenje hitnih odluka.”

Dok su Britanija i Francuska bile diplomatski uveliko angažovane oko Sirije, spoljna politika nije bila važna tema u Nemačkoj”, ističe Sajmon Tilford:

“U stvari, nemački pacifizam i neangažovanje na međunarodnom, strateškom planu sve više jačaju.”

Čuvena nemačka industrija ostvarila je rekordne uspehe u poslednjih 16 meseci. Brojni analitičari zaključuju da su mnogi Nemci spremni da zadrže politički status kvo dok vlada optimizam u pogledu ekonomije.
XS
SM
MD
LG