Linkovi

Evropa: Broj slučajeva zaraze u padu


Jedna od žrtava zaraze ešerihijom koli u bolnici u Nemačkoj

Još dve osobe umrle su od posledica najteže epidemije zaraze bakterijom ešerihijom koli u novijoj istoriji Evrope, dok nemački zdravstveni zvaničnici tvrde da broj novih slučajeva opada.

Od kraja maja najmanje 25 ljudi je umrlo, dok je više od 2.600 obolelo zbog misteriozne bakterije, a gotovo sve žrtve ili žive ili su boravile na severu Nemačke.

Tamošnji ministar zdravlja Danijel Bar kaže da uprkos smrtnim slučajevma, manji broj zaraženih osoba signalizira da epidemija slabi.

Vlasti još nisu otkrile uzrok infekcije, a Svetska zdravstvena organizacija juče je objavila da se može dogoditi da se nikad ne sazna izvor smrtonosne epidemije.

Direktor Odeljenja za zarazne bolesti Svetske zdravstvene organizajce Guenael Rodije danas je izjavio za novinsku agenciju Asošijeted pres da istraživači moraju da u roku od nedelju dana utvrde izvor zaraze bakterijom ešerihija jer će posle toga biti veoma teško povezati pacijente sa konzumiranom zaraženom hranom. Rodije je ukazao da je zaraženo povrće verovatno već nestalo sa pijaca.

U međuvremenu, komesar za zdravstvo Evropske unije, Džon Dali upozorio je na opasnost od objavljivanja preliminarnih ili netačnih zaključaka o izvoru zaraze.

Rusija i neke druge zemlje zabranile su uvoz povrća iz zemalje Evropske unije. Španski ministar poljoprivrede zahteva punu novčanu nadoknadu od Nemačke zbog štete, koja je naneta španskim poljoprivrednicima posle izjava nemačkih zvaničnika da je Španija izvor zaraze.

XS
SM
MD
LG