Linkovi

Bez dogovora o bliskoistočnim mirovnim razgovorima


Specijalni američki izaslanik za Bliski istok, Džordž Mičel, završio je najnoviju misiju u regionu bez dogovora o obnavljanju izraelsko-palestinskih mirovnih razgovora.

Mičel u današnjem saopštenju navodi da će se vratiti u region iduće nedelje, posle održavanja – kako je rekao – trodnevnih "pozitivnih i produktivnih“ razgovora sa izraelskim i palestinskim liderima.

On je danas drugi put razgovarao sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, pošto je u petak odvojeno razgovarao sa Netanjahuom i palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom.

Izraelski premijer je izjavio da Izrael i Sjedinjene Države žele da nastave mirovne razgovore odmah i izrazio nadu da i Palestinci imaju isti cilj.

Palestinski zvaničnici su saopštili da će se Abas u subotu sastati sa predstavnicima Arapske lige, sa kojima će da razmotri mogućnost održavanja indirektnih razgovora sa Izraelom uz posredovanje Sjedinjenih Država.

Abas je odbio da nastavi mirovne razgovore sa Izraelom, ako se ne prekine izgradnja stambenih objekata za jevrejske naseljenike u okupiranom istočnom delu Jerusalima, koji Palestinci smatraju svojom budućom prestonicom. Izrael tvrdi da delovi istočnog Jerusalima nisu posebna naselja i tvrdi da ima pravo da u njima slobodno gradi, s obzirom da ih smatra sastavnim delovima svoje prestonice.

XS
SM
MD
LG