Linkovi

Genetsko testiranje pred trudnoću


Jedan novi test, koji se nudi u Sjedinjenim Državama, omogućava parovima koji žele decu da pre začeća ustanove da li su potencijalni prenosioci nekog teškog poremećaja. Test je razvijen sa nadom da bi mogao da smanji broj beba koje se rađaju sa nasleđenim bolestima.

Bračni par Zvalen želi dete. Ali, pre trudnoće oboje su se podvrgli testu kako bi utvrdili da li bi beba mogla da se rodi sa nekim nasleđenim poremećajem. Umesto uzorka krvi dovoljan je uzorak pljuvačke.

"Uverena sam da će to razrešiti mnoge nedoumice i odagnati strahove", kaže mlada supruga, Ali Zvalen.

Test otkriva 109 naslednih bolesti, kao što su cistična fibroza, dečija anemija i druge.

Doktorka Ajmi Ejvazade, iz klinike Džon Mjuir, kaže da vezuje u novi test.

"Svima pričam o tome. Mojim prijateljicama koje se udaju i planiraju trudnoću. Svima savetujem da se podvrgnu testiranju", kaže doktorka Ejvazade.

Test otkriva više od 400 genetskih mutacija, rezultati se dobijaju za manje od 7 dana, a za dve osobe košta 350 dolara.

"Tragamo za mutacijama za koje roditelji ne znaju da ih imaju. Do danas, ovakav test nije bio lako dostupan", kaže doktor Ramdži Srinivadsam, direktor laboratorije Konsil.

Ako oba supružnika dobiju pozitivne rezultate za istu bolest, mogu da razmisle o "in vitro" začeću, u kome lekari pregledaju svaki zigot i obavljaju začeće samo onog koji ne pokazuje znake specifične bolesti.

Uprkos interesovanju za novi test neki genetičari savetuju opreznost.

"Ovaj novi test je važan korak. Ali još se ne zna sigurno da li otkriva sve ono što obećava", kaže genetičar Prija Kišnaji, iz Medicinskog centra Univerziteta Djuk.

U bliskoj budućnosti očekuju se nove verzije ovog testa.

XS
SM
MD
LG