Linkovi

General Petreus: Napredak u Avganistanu i Iraku


Komandant američkih vojnih operacija u Iraku i Avganistanu, general Dejvid Petreus, navodi da je i u Iraku i Avganistanu ostvaren napredak. Međutim, Petreus takođe upozorava da predstoji period neizvesnosti. General Petreus juče je svedočio pred Senatskim odborom za oružane snage.

TEXT: Nedeljama posle početka nove ofanzive protiv ekstremista u Avganistanu, general Petreus kaže da su operacije oko grada Mardže u pokrajini Helmand tek početak teških nastojanja u cilju sprečavanja širenja uticaja Talibana i uspostavljanja stabilnosti.

„Civilno-vojna kampanja koju smo započeli u Avganistanu odvijaće se tokom narednih 18 meseci i kao što su mnogi od nas primetili, po svemu sudeći biće teže, pre no što postane lakše“.

General Petreus dodaje da će se Taliban boriti da zadrži kontrolu nad ključnim oblastima. On je takođe upozorio senatore da ne očekuju dramatično smanjenje nasilja ove godine.

„2010. će biti teška godina u kojoj će biti postignut napredak i preokrenut momentum, koji je Taliban zabeležio u važnim oblastima, ali takođe godina u kojoj će se voditi teške borbe i u kojoj će biti povremenog nazadovanja“.

Pa ipak, general Petreus je podržao odluku predsednika Obame da počne da prenosi odgovornost za bezbednost na avganistanske snage do jula naredne godine. On je ukazao da će povećanje obima i obuka avganistanskih trupa biti ključni za postizanje tog cilja.

Takođe je nazvao nedavne operacije Pakistana protiv Talibana i elemenata al-Kaide - „impresivnim“. General Petreus je ukazao da je koordinacija sa američkim snagama na avganistanskoj strani granice otežala ekstremistima kretanje iz jedne zemlje u drugu.

Što se tiče američkih nastojanja u Iraku, on je rekao da je zabeležen značajan napredak, navodeći pretežno mirne izbore početkom meseca. Međutim, takođe je upozorio da su pobunjenici još u stanju da stvore probleme.

„Baš kao i ranije, napredak u Iraku je i dalje slabašan i još može da dođe do negativnog zaokreta“.

General Petreus je istakao da su njegove snage bez obzira na to na putu da smanje svoj obim u Iraku sa 96 na 50 hiljada vojnika do kraja avgusta, baš kao što je naredio predsednik Obama.

Što se tiče Jemena, general Petreus je izrazio dalju zabrinutost povodom tamošnjih vojnih aktivnosti, mada je istakao da su nedavne operacije jemenske vojske poboljšale situaciju.

General Petreus nazvao je Iran „zemljom čija vlast predstavlja najveću pretnju regionalnoj stabilnosti“ i optužio tamošnje lidere da podržavaju ekstremističke grupe u Iranu, Libanu, Gazi i u manjoj meri Avganistanu.

XS
SM
MD
LG