Linkovi

SAD za pravila valutne politike


Sekretar za finansije Timoti Gajtner je odbacio bojazan od valutnog rata ali je u intervjuu za „Volstrit Džornal“ rekao da bi SAD želele da države prihvate odredjena pravila u pogledu politike valutnih kurseva

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner će na sastanku Grupe 20 u Južnoj Koreji zatražiti od svojih kolega da prihvate bolja pravila za regulisanje valutnih kurseva.

Strahovanja od mogućeg „valutnog rata“ su glavna tema medijskih izveštaja uoči ministarskog sastanka G20 u petak i subotu u Gjendjuu u Južnoj Koreji. Taj termin se odnosi na nastojanja država da devalviraju svoje valute kako bi stekle prednost u trgovini. Medijska agencija „Dau Džons“ izvestila je da se u nacrtu saopštenja sa ministarskog sastanka G20 pozivaju vlade da se uzdrže od, kako je rečeno, „kompetitivne devalvacije“.

Gajtner je odbacio bojazan od valutnog rata ali je u današnjem intervjuu za „Volstrit Džornal“ rekao da bi SAD želele da države prihvate odredjena pravila u pogledu politike valutnih kurseva. Gajtner je takodje rekao da će SAD izvršiti pritisak na druge učesnice samita G20 da, kako se izrazio „uravnoteže svetsku ekonomiju“, kako druge zemlje ne bi zavisile u tako velikoj meri od izvoza robe u Ameriku. Američki sekretar za finansije je dodao da će sa svoje strane pružiti uveravanja drugim zemljama da SAD ne nameravaju da rešavaju sopstvene ekonomske probleme devalvacijom dolara.

XS
SM
MD
LG