Linkovi

SAD i Nemačka zalažu se za reformu finansijske regulative


Američki sekretar za finansije, Timoti Gajtner izjavio je da su se Sjedinjene Države i Nemačka okvirno složile da je globalnom finansijskom sistemu neophodna regulatorna reforma. Gajtner se nalazi u poseti Evropi kako bi pokušao da ohrabri svoje evropske kolege da pošalju jasnu poruku svetskim tržištima da evropska finansijska kriza neće da se proširi. Sjedinjene Države, Nemačka i druge članice Evropske unije nisu postigle dogovor o tome na koji način bi trebalo regulisati finansijski sistem posle najgore ekonomske krize u poslednjih nekoliko decenija.

Gajtner je pohvalio paket za spasavanje koji su evropske zemlje donele kako bi zaustavile grčku krizu, ali je dodao da te mere sada treba da se implementiraju. Nemački zvaničnici insistiraju da bi trebalo promeniti sporazum o Evropskoj uniji što bi otvorilo mogućnost za u uvodjenje strožijih sankcija zemljama sa ogromnim budžetskim deficitom.

U medjuvremenu, španski parlament odobrio je paket strogih ekonomskih mera štednje kako bi se smanjio budžetski deficit zemlje i Španija zaštitila od evropske dužničke krize. Vladajuća socijalistička partija odobrila je restrikcije od otprilike 18 milijardi dolara što uključuje smanjenje plata državnih službenika, a paket je izglasan sa samo jednim glasom više za predloženu meru.vodjenje strožijih sankcija zemljama sa ogromnim budžetskim deficitom.

XS
SM
MD
LG