Linkovi

Gajtner poziva Evropljane da preduzmu energične korake


Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner, zatražio je od evropskih kolega da brzo i energićno osiguraju tržišta

Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner, zatražio je od evropskih kolega da brzo i energićno ponovo osiguraju tržišta, da bi se sprečilo širenje evropske finansijske krize. Gajtner je danas razgovarao u Londonu sa novim britanskim sekretarom za finansije Džordžom Ozbornom, na početku višednevnih razgovora u Evropi sa najvišim zvaničnicima Nemačke i Evropske unije.

U isto vreme, Sjedinjene Države, Nemačka i druge članice Evropske unije, razilaze se u pogledu najboljeg načina regulisanja finansijskog sistema u jeku najteže ekonomske krize proteklih decenija. Gajtner razgovara i o paketu pomoći koji su države Evropske unije pripremile u jeku grčke dužničke krize. On je rekao da je taj paket sastavljen od dobrih elemenata, ali da treba da se sprovede.

Nemačka smatra da su potrebne promene sporazuma o Evropskoj uniji, da bi se omogućilo oštrije kažnjavanje država koje imaju prekomeran deficit, koji bi mogao da ugrozi stabilnost eura. Nemački zvaničnici kažu da su takve promene neizbežne, ako Evropska unija želi da izvuče pouke iz grčke dužničke krize. Portparol nemačke kancelarke Angele Merkel je izjavio da EU mora da bude u stanju da odgovori na izazove današnjeg vremena. On je naglasio da će ceo sistem, ako Evropljani ne mogu da promene svoje sporazume, jednostavno da se zamrzne. Predsednik Evropske komisije, Žoze Manuel Barozo, medjutim uzvraća da su pokušaji Nemačke da izmeni sporazum o Evropskoj uniji „naivni“, jer bi naveli i druge zemlje da odmah predlože amandmane.

XS
SM
MD
LG