Linkovi

Pronadjeno telo italijanskog aktiviste


Italijanski aktivista Vitorio Arigoni drži svoj pasoš za vreme protesta zbog izraelske blokade Gaze, u Gaza Sitiju (arhivski snimak iz 2008.)

Hamasovi bezbednosni zvaničnici izjavili su da su pronašli telo otetog italijanskog aktiviste u jednoj kući u napuštenom delu Gaza Sitija nakon što su ga kidnapovali radikalni palestinski ekstremisti.

Italijansko ministarstvo inostranih poslova potvrdilo je da se radi o Vitoriju Arigoniju, Italijanu koji je radio za propalestinsku grupu pod nazivom Medjunarodni pokret solidarnosti.

Policija Hamasa pronašla je telo danas u stanu koji je vlasništvo člana džihadističke grupe koja je povezana sa Al Kaidom. Arigoni je otet u četvrtak a članovi poznate salafističke grupe Tavhid i Džihad, objavili su video snimak u kome prete da će ga ubiti ako Hamas ne oslobodi uhapšene salafiste iz zatvora u Gazi. U roku od nekoliko sati posle tog upozorenja, policija je pronašla Arigonijevo telo, a kako je navedeno, aktivista je obešen ili zadavljen.

Hamas je osudio ubistvo kao "užasan zločin suprotan religiji i moralu palestinskog naroda", preneo je novinar iz Gaze Muhamed Davas, koji izveštava za Glas Amerike. Dve osobe su uhapšene u vezi sa ubistvom, dok se za još jednom osobom traga.

Salafisti se, inače, optužuju za napade na Internet kafee i pozive na proterivanje hrišćana. Stanovnici Gaze kažu da je Arigoni doputovao tu pre tri godine brodom koji je probio izraelsku blokadu, i da se od tada borio za interese gradjana Gaze. U video poruci, njegovi otmičari rekli su da je Arigoni došao u njihovu zemlju da "širi korupciju" i opisali Italiju kao zemlju nevernika.

Grupa Tavhid i Džihad kasnije je demantovala da je objavila taj snimak, i porekla umešanost u Arigonijevo ubistvo.

XS
SM
MD
LG