Linkovi

Čemu se izbeglice vraćaju u Pojasu Gaze?


Palestinka i devojčica po povratku u Beit Hanun u Pojasu Gaze, 5. avgust 2014.

Pošto je Izreal proglasio primirje, stotne Palestinaca počeli su da se vraćaju svojim domovima - ili onome što je od njih ostalo.

Tokom sedmočasovnog humanitarnog prekida vatre u Gazi – proglašenog od strane Izraela - stotine Palestinaca vratilo se u svoje domove. Međutim, stanari jednog od najteže pogođenog naselja bili su užasnuti onim što su videli.

Poljoprivredno područje u okolini Kan Junisa, udaljeno je nekoliko stotina metara od granice sa Izraelom. To je prvi put kako su se meštani vratili otkako je pre više od dve nedelje počela izraelska kopnena operacija u Gazi.

Ahmed koji nije želeo da kaže svoje prezime, pokazuje mesto gde je stajala zgrada u kojoj je živeo. Nema više ničega.

"To je prvi put da je ova zgrada srušena. Ne znamo zašto. Kad god izbije rat, Izraelci nam ruše kuće. Ovde žive jednostavni ljudi, koji nemaju nikakve veze sa ekstremistima", priča Ahmed.

Izrael je pre četiri nedelje pokrenuo ofanzivu na Gazu s ciljem uništavanja mreže tunela i lansirne rampe za raketne napade Hamasovih ekstremista.

Kan Junis je jedna od najteže pogođenih oblasti.

Oko 200.000 raseljenih Palestinaca pridružilo se članovima porodica koji žive u drugim delovima Gaze. Oko 250.000 našlo je sklonište u zgradama Ujedinjenih nacija kao što su škole. Drugi su se ulogorili na ulicama. Neki se nadaju da će moći da se vrate svojim kućama kada se borbe završe.

Om Omar al-Nadžar, čija porodica poseduje farmu blizu granice, kaže da njena kuća više ne može da se popravi, i da je sav nameštaj izgoreo.

"Vraćamo se. Obnovićemo kuću. I pre su nam granatirali kuću, pa smo je obnovili. Obnovićemo je i ovog puta. To ćemo uraditi svaki put kada je budu srušili, jer nemamo kud. Nećemo nikada dozvoliti Izraelcima da uzmu našu zemlju", kaže ona.

Budućnost beskućnika nije nimalo bezbedna. Obezbeđivanja smeštaja za njih je samo delić ogromne humanitarne akcije, koja će biti potrebna kad jednom prestanu borbe u Gazi.

XS
SM
MD
LG