Linkovi

Grčka presrela pro-palestinske aktiviste


Policija i snage bezbednosti na aerodromu Ben Gurion u Tel Avivu, Izrael

Grčka obalska straža presrela je jedini brod planirane flotile sa pro-palestinskim aktivistima koji je izbegao da bude primećen pri izlasku iz luke.

Grčki funkcioneri danas su zaustavili brod Dignite/al Karama dok je dopunjavao gorivo u blizini Krita i prebacili ga u obližnju luku. Taj mali francuski brod prevozio je oko 10 aktivista.

Organizatori flotile planirali su da pošalju oko desetinu brodova iz Grčke u Gazu uprkos izraelskoj pomorskoj blokadi.

Medjutim, grčki funkcioneri uveli su zabranu plovidbe brodova ka Gazi. Oni ističu da strahuju za bezbednost aktivista pošto su devetorica aktivista prošle godine ubijeni tokom konfrontacije sa izraelskim komandosima.
Izrael je saopštio da je uveo blokadu 2007. kako bi onemogućio ekstremiste iz Gaze da se domognu oružja.

U medjuvremenu, Izrael je poslao stotine pripadnika policije na medjunarodni aerodrom u blizini Tel Aviva u očekivanju dolaska velike grupe pro-palestinskih aktivista.

Aktivisti, koji planiraju da dolete tokom narednih nekoliko dana, navode da su u mirnodopskoj misiji u cilju podrške Palestincima. Oni ističu kako se nadaju da će ova misija skrenuti pažnju na politiku Izrala koji često zabranjuje ulazak strancima koji imaju veze sa Palestincima.

Izraelski mediji danas su izvestili da su izraelske vlasti identifikovale stotine imena verovatnih učesnika i da je ta lista predata avio-prevoznicima u Evropi. Agencija Asosieted Pres izvestila je da nemačka avio-kompanija Lufthansa neće dopustiti ljudima sa te liste da udju u avione koji lete u Izrael.

Izraelski funkcioneri veruju da je dolazak avionom organizovan pošto je humanitarna flotila zaustavljena u Grčkoj. Medjutim, aktivisti to demantuju rekavši da je u pitanju zasebna inicijativa fokusirana na izraelsku okupaciju Zapadne obale.

XS
SM
MD
LG