Linkovi

Obama odlikovao Gejtsa


Odlazeći sekretar za odbranu Robert Gejts i predsednik Barak Obama na oproštajnoj ceremoniji u Pentagonu
Odlazeći sekretar za odbranu Robert Gejts i predsednik Barak Obama na oproštajnoj ceremoniji u Pentagonu

Predsednik Barak Obama je uručio sekretaru za odbranu Robertu Gejtsu, koji danas odlazi u penziju, Predsjedničku medalju slobode, jedno od najviših američkih priznanja.

Predsednik Obama je uručio Gejtsu medalju na današnjoj svečanosti ispred Sekretarijata za odbranu, poslednjeg radnog dana šefa odbrane. Gejts je bio na čelu Pentagona od 2006. Obama je rekao da je on jedan od najboljih sekretara za odbranu u istoriji Sjedinjenih Država.

On je skroman američki patriota, čovek zdravog razuma i čestitosti. Bob, ti danas nisi samo jedan od sekretara za odbranu sa najdužim stažom svih vremena, već je takođe jasno da si bio jedan od najboljih.”

Gejts je jedini sekretar za odbranu u istoriji Sjedinjenih Država od koga je bilo traženo da ostane na položaju tokom političke tranzicije posle predsedničkih izbora na kojima je jedna partija izgubila kontrolu nad Belom kućom.

Gejts je izjavio da nije očekivao da će dobiti Medalju slobode. Zahvalio se predsedniku indirektnim pominjanjem ovogodišnje tajne operacije u kojoj su američki komandosi ubili vođu Al-kaide Osamu bin Ladena.

“To je veliko iznenađenje, ali je trebalo da ga naslutimo nekoliko meseci ranije. To postaješ prilično dobar u ovim tajnim stvarima.”

Dosadašnji direktor Centralne obaveštajne agencije, Leon Paneta, prelazi u Pentagon na položaj sekretara za odbranu. Gejts odlazi u trenutku kada se Sjedinjene Države spremaju da smanje obim snaga u Avganistanu – deset hiljada vojnika se vraća kući ove godine, a još 23 hiljade do septembra 2012.

XS
SM
MD
LG