Linkovi

Rast cena goriva u SAD


Prosečna cena goriva u SAD porasla je na gotovo 4 dolara

Cijena nafte na svjetskim tržištima dostigla je danas 113 dolara za barel. Za Sjedinjene Države, to znači dalji rast cijena goriva i sve veće nezadovoljstvo građana, a za naftne kompanije gotovo rekordne profite. Visoke cijene nafte, kako ističu analitičari, posledica su zabrinutosti investitora u pogledu situacije na Bliskom istoku.

Vozači širom zemlje šokirani su cijenama na benzinskim pumpama.

„Prvi put plaćam 75 dolara za rezervoar goriva.“

„Ovdje je oko 95 dolara, što je prosto nevjerovatno.“

U pojedinim saveznim državama, poput Kalifornije, ta cifra je 100 dolara. Prema novoj anketi, 71 odsto Amerikanaca trpi finansijske posljedice zbog rasta cijena goriva. Poskupljenje od dolara za galon, porodicu sa prosječnim primanjima, košta dodatnih hiljadu dolara godišnje.

Vozači u Tenesiju čekali su u redovima tri i po sata kako bi na Uskrs dobili besplatno gorivo od lokalne crkve. Većina je zahvalna za pomoć i ne krije nezadovoljstvo naftnim kompanijama.

„Ljut sam. Po mom mišljenju, nema razloga za rast cijena“.

Analitičari očekuju da će najveća naftna kompanija na svijetu, Ekson, ove nedjelje prijaviti veći profit za 60 odsto - odnosno 10 milijardi dolara. Ševron i Šel, 22 odsto. Stručnjaci ističu da nema nestašica, već samo strahovanja zbog nemira na Bliskom istoku.

„Samo jedan uragan na pravom mjestu i manji problem sa zalihama, dijele nas od toga da plaćamo šest dolara za galon“, kaže analitičar Ričard Hejstings.

Cijene avionskih karata već su porasle za sedam odsto. Skupo gorivo uzrok je i pada podrške predsjedniku Baraku Obami, koji ističe da nema brzog rješenja, već da je potreban dugoročan energetski plan za smanjenje uvoza nafte za trećinu do 2025. godine.

„Kad god cijene goriva porastu, političari pohrle u televizijska studija sa planovima kako da ih smanje na dva dolara.“

Zbog visokih cijena goriva, znatne posljedice trpi i turizam u Sjedinjenim Državama, što je razlog za dodatnu zabrinutost uoči zvaničnog početka sezone.

XS
SM
MD
LG