Linkovi

Samit G8 i G20 u Kanadi


Radna sednica u okviru samita G8 u odmaralištu Dirherst u Hantsvilu, Ontariju, 26. juna 2010.
Radna sednica u okviru samita G8 u odmaralištu Dirherst u Hantsvilu, Ontariju, 26. juna 2010.

Članice G-8, grupe vodećih industrijalizovanih zemalja sveta, osudile su Severnu Koreju zbog potapanja južnokorejskog ratnog broda, i pozvale Iran da poštuje ljudska prava.

Lideri Grupe-8 izdali su zajedničko saopštenje na završetku samita u kanadskom odmaralištu Muskoka, severno od Toronta, u kojem su osudili napad na južnokorejski brod „Čeonan“ i ponovo apelovali na iranski režim da više poštuje slobodu izražavanja i vladavinu prava.

Članice G-8 održale su privatni sastanak u subotu pre nego što je njihovo zasedanje prošireno kako bi se uključili i lideri vodećih svetskih zemalja u razvoju. Samit G-20 održava se u samom Torontu, a svetski lideri nastoje da pronadju načine za održavanje neravnomernog globalnog ekonomskog oporavka, koji sada pokazuje znake posustajanja.

Američki zvaničnici prenose da se velike ekonomske sile bliže konsenzusu o načinima sprečavanja da svetska ekonomija ponovo sklizne u recesiju. Medju svetskim liderima na samitu učestvuju predsednik Barak Obama, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Nikola Sarkozi, a domaćin je kanadski premijer Stiven Harper.

Obama je apelovao na ostale članice G-8 da stimulišu ekonomski rast, dok evropski lideri, predvodjeni Nemačkom, stavljaju naglasak na fiskalnu odgovornost i smanjenje troškova. Obama i drugi izražavaju zabrinutost da bi suviše drastično rezanje troškova moglo da suzbije ekonomski rast.

Kancelarka Merkel je demantovala izveštaje da medju učesnicima postoji konflikt u vezi sa ekonomskom politikom, i istakla da je razgovor članica G8 bio zasnovan na uzajamnom razumevanju, bez kontroverze.

Predvidjeno je da će predsednik Obama održati niz bilateralnih sastanaka, a izmedju ostalih će razgovarati sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom, kineskim predsednikom Hu Djintaom, i južnokorejskim predsednikom Li Mjung-bakom.

XS
SM
MD
LG