Linkovi

Samit G20 u senci grčke krize


Američki predsednik Barak Obama i francuski predsednik Nikola Sarkozi sastali su se uoči samita G20, u Kanu
Američki predsednik Barak Obama i francuski predsednik Nikola Sarkozi sastali su se uoči samita G20, u Kanu

Lideri vodećih svetskih ekonomija danas su započeli dvodnevni samit u francuskom luksuznom letovalištu Kanu, na kome razmatraju globalne ekonomske probleme. U centru pažnje Grupe-20 su evropska dužnička kriza i pitanja o sporazumu o spasavanju Grčke od bankrotstva, a sam početak samita odvijao se u senci dešavanja u Grčkoj.

Domaćin samita, francuski predsednik Nikola Sarkozi, pozdravio je vest iz Grčke da su neke članice opozicije podržale medjunarodni plan o spasavanju te zemlje a da je premijer Jorgos Papandreu odstupio od ideje da raspiše referendum o evropskom planu.

“Što se tiče Grčke, rekao bih da stvari napreduju ali, naravno, pomno pratimo situaciju. Mislim da je poruka koju su Nemačka i Francuska juče uputile čitavoj grčkoj političkoj klasi uticala na njihovu savest,” izjavio je francuski predsednik Nikola Sarkozi.

Nemačka kancelarka Angela Merkel nešto ranije je direktno upozorila da je stabilnost evra – važnija od grčkog članstva u evrozoni.

Nikola Sarkozi naveo je da je zajednička poruka sa samita da Evropa treba da primeni “verodostojnu, ambicioznu i brzu” strategiju kako bi se izbeglo bankrotstvo slabijih ekonomija kontinenta. On je poručio da je zajednička valuta evro – “samo srce Evrope”:

Današnji problem je veoma jednostavan. Evro je srce Evrope a Evropa srce francuske politike. Ne smemo dozvoliti raspad evrozone jer bi to značilo raspad Evrope.”

Pre zvaničnog početka samita Grupe 20, američki predsednik Barak Obama odvojeno se sastao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Sarkozijem. Obama je ocenio da je EU preduzela “značajne korak” da reši svoje probleme sa dugovima:

"Ovde, na samitu G-20 moraćemo da razradimo više detalja o tome kako će plan biti odlučno i u potpunosti sproveden. Takodje smo razgovarali o situaciji u Grčkoj, i tome kako možemo da pomognemo rešenju te situacije. Sjedinjene Države će nastaviti da budu partner Evropljanima kako bi se odgovorilo na te izazove.”

Predsednik Sarkozi je rekao da, zajedno sa predsednikom Obamom, pokušava da izgradi jedinstvo G-20 i podstakne ekonomske sile da zajednički rade na rešavanju svetskih ekonomskih problema.

Za to vreme, nevladine organizacije medju kojima su Oksfam i Svetska fondacija za životnu sredinu organizovale su manifestacije u Kanu, pozivajući članice G20 da uvedu veći porez na finansijske transakcije, takozvani “Porez Robina Huda”, kako bi se prikupili milioni za borbu protiv siromaštva i gladi u svetu. Tu incijativu promoviše britanski glumac Bil Naji, a pozivu se priključio i osnivač Majkrosofta Bil Gejts, koji od lidera G20 traži da razmotre taj porez i druge načine za pomoć siromašnim zemljama.


XS
SM
MD
LG