Linkovi

Harper: Rešiti budžetske deficite


Kanadski premijer Stiven Harper, koji je domaćin samita Grupe 20 u Torontu, izjavio je da vlade moraju da slede svoje programe za ekonomski stimulans sa planovima za hitno rešavanje sve većih budžetskih deficita.

Mnoge vlade država Grupe 20 su pozajmile novac za stimulisanje svojih ugroženih ekonomija posle izbijanja krize 2008. godine. Premijer Harper i neki od prisutnih lidera su se saglasili da su takvi programi neophodni, ali da bi budžetski deficiti do 2013. trebalo da se prepolove.

Harper je govorio na zvaničnom otvaranju samita glavnih bogatih i zemalja u razvoju, posvećenom globalnoj ekonomiji. On je istakao da države treba da pojačaju finansijske sisteme regulatornim reformama i dejstvuju protiv protekcionizma. Kanadski premijer je rakođe rekao da bi države trebalo da preduzmu usaglašenu akciju protiv visoke stope nezaposlenosti i za smanjenje globalnog siromaštva.

U nacrtu zaključaka današnjeg samita, navodi se da su vodeće industrijalizovane zemlje i zemlje u razvoju, do sada postigle dobre rezultate, ali se zapaža da „ozbiljni izazovi preostaju“. Američki sekretar za finansije Timoti Gajtner je zatražio od lidera da pronađu tačnu ravnotežu između ekonomskih stimulansa i smanjenja deficita. On je rekao da Japan i neke evropske zemlje moraju da povećaju domaću potražnju, umesto što jedino pokušavaju da smanje budžet.

Za to vreme, demonstranti u Torontu su se sukobili sa policijom i razbijali izloge i palili policijske automobile. Najmanje 480 ljudi je uhapšeno. Kanada je uložila više od milijarde dolara na bezbednost tokom dva samita u toj zemlji. Posle samita Grupe 20, za dva dana u Muskoki severno od Toronta, počinje dvodnevni sastanak Grupe 8 vodećih industrijsikih država.

XS
SM
MD
LG