Linkovi

Veća prava ekonomijama u ekspanziji


Ministar finansija SAD, Timoti Gajtner prisustvovao je konferenciji za novinare posle završetka samita G20 u Južnoj Koreji, 23. oktobar 2010.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka 20 vodećih svetskih ekonomija postigli su dogovor da zemljama čije su ekonomije u ekspanziji daju veća glasačka prava u Međunarodnom monetarnom fondu.

Dogovor, prema kojem će oko pet odsto glasačkih prava u MMF-u biti prebačeno, a zemlje poput Kine i Indije zauzeti mesto među deset najuticajnijih, objavljen je po završetku dvodnevnog samita G-20 u Gjenđuu u Južnoj Koreji.

Izvršni direktor MMF-a, Domink Stros-Kan rekao je novinarima da je Evropa pristala da se odrekne dva mesta u 24-članom bordu.

Delegati tokom dvodnevnog skupa nisu međutim uspeli da se dogovore o globalnoj metodi uravnotežavanja valuta. Pokušaji da se zaošrti retorika u završnom saopštenju sa sastanka i pritisnu ekonomije u ekspanziji da prihvate značajni skok vrednosti svojih valuta nisu uspeli. Zemlje su se složile jedino da se uzdrže od smišljenje devalvacije svojih valuta u cilju što kompetitivnijeg prisustva njihove na tržištu.

XS
SM
MD
LG