Linkovi

Fridom Haus: Opadanje slobode medija u svetu


Fridom Haus: Opadanje slobode medija u svetu

Sloboda medija u svetu već osmu godinu za redom je u padu, ocenjeno je u godišnjem izveštaju američke nevladine organizacije Fridom Haus. Srbija je označena kao delimično slobodna zemlja, i zauzima 78. mesto ali se nalazi ispred drugih zemalja bivše Jugoslavije, osim Slovenije koja je ocenjena kao slobodna.

U najnovijem izveštaju Fridom Hausa, Kosovo je prvi put tretirano odvojeno, i zauzima 108. poziciju. Crna Gora je na 80. mestu, Hrvatska 85. Makedonija 94. a Bosna i Hercegovina na 97. mestu.

U većini zemalja centralne i istočne Evrope uočen je mali pad u slobodi medija, dok je primetno nazadovanje zabeleženo na Bliskom istoku, subsaharskoj Africi i Južnoj Americi.

U izveštaju se navodi da Kina, Rusija i Venecuela sistematski suzbijaju slobodu izveštavanja na Internetu i novim medijima, uz ocenu da se sofisticirane tehnike primenjuju za cenzuru i blokiranje pristupa informacijama. Rusija ostaje medju “najrepresivnijim i najopasnijim sredinama za medije u svetu” – ocenjuje Fridom Haus.

Takodje se ukazuje da je u Iranu zabeležen najveći pad u slobodi izveštavanja u toku 2009. godine, kada je došlo do gušenja rada novinara koji su izveštavali o spornim predsedničkim izborima.

Kao deset najgorih zemalja za slobodu štampe navedene su Belorusija, Burma, Kuba, Ekvatorijalna Gvineja, Eritreja, Iran, Libija, Severna Koreja, Turkmenistan i Uzbekistan, gde su nezavisni mediji “nepostojeći ili jedva mogu da funkcionišu”, navodi se u izveštaju Fridom Hausa.

XS
SM
MD
LG