Linkovi

Francuska pojačava borbu protiv terorizma


Francuski predsednik Fransoa Oland (C), ministar odbrane Žan Iv Le Drian (L) i ministar inostranih poslova Loran Fabijis nakon susreta u Jelisejskoj palati

Francuska je, posle terorističkih napada u Parizu, odlučila da ukine manji broj vojnih pozicija, nego što je to bilo planirano, kako bi pojačala borbu protiv terorizma.

Iz kabineta predsednika Fransoa Olanda, koji je o vojnom programu danas razgovarao sa glavnim savetnicima za bezbednost, saopšteno je da će ministarstvo odbrane, u naredne četiri godine zatvoriti 18.300 radnih mesta, umesto 25.800. Vojska će do leta ove godine ukinuti hiljadu i po manje pozicija nego što je bilo planirano.

Francuski premijer Manuel Vals rekao je pak da će naredne tri godine biti otvoreno 2.680 radnih mesta u bezbednosnom sektoru, kako bi se suzbila pretnja od islamskog ekstremizma. Vals je najavio da će Pariz uložiti gotovo pola milijarde dolara u jačanje borbe protiv terorizma.

U međuvremenu, francuski istražitelji saopštili su da su podignute optužnice protiv četiri osobe u vezi sa napadom na jevrejsku prodavnicu u istočnom delu prestonice, u kojem su poginule četiri osobe. Četvorica muškaraca osumnjičeni su da su pomagali napadaču, kojeg je kasnije ubila policija.

XS
SM
MD
LG