Linkovi

Intenziviran štrajk u Francuskoj


Intenziviran štrajk u Francuskoj
Intenziviran štrajk u Francuskoj

Francuska policija probila je blokade demonstranata kako bi ponovo otvorila skladišta za gorivo koje su francuski radnici u rafinerijama prekinuli snabdevanje Pariza i njegovih aerodroma u sve većoj borbi oko reforme penzionog sistema.

Članovi sindikata zatvorili su sve od ukupno 12 rafinerija u Francuskoj tokom četvrtog dana protesta, povećavajući strahovanje od nestašice kao i povećanja cene goriva. Francuski ministar transporta Dominik Bisero zatražio je smirivanje situacije ističući da neće biti nikakvih problema sa snabdevanjem.

Medjutim, šef francuske naftne industrije Žan Juj Šilanski rekao je da će, ukoliko se protesti nastave, situacija postati veoma ozbiljna. Šilanski je rekao da je vlada dozvolila da naftna industrija posegne za strateškim rezervama kako bi snabdela tržište.

Studenti su održali demonstracije ispred sedišta vlade, a mladji demonstranti bili su nasilni na jugu Francuske, gde su bacali kamenice na policiju i palili vatru na ulicama. Policija je uhapsila više 16 studenata.

XS
SM
MD
LG