Linkovi

Proterivanje Roma za političke poene


Hiljade demonstranata su izašle na ulice Pariza i drugih francuskih gradova, da protestuju zbog novih mera bezbednosti koje obuhvataju i proterivanje Roma iz istočne Evrope. Demonstranti kažu da te nove mere predstavljaju pokušaj francuskog predsednika Nikole Sarkozija da poveća popularnost pre izbora 2012.

Sarkozi je izjavio da podržava reforme, koje su – kako je rekao – potrebne da bi se suzbio kriminal.

Francuska je od početka godine proterala osam hiljada Roma. Prošle godine ih je proterano desetak hiljada, ali su se mnogi ubrzo vratili u Francusku.

U demonstracijama širom Francuske učestvuju organizacije za ljudska prava, sindikati i opozicione političke partije. Demonstranti ističu da je proterivanje nepošteno i politička igra da bi se skrenula pažnja sa oštrih mera štednje i reforme penzionog sistema za koje vlada tvrdi da su neophodni za smanjenje francuskog budžetskog deficita.

Francuski predsednik će biti suočen sa velikim izazovom u utorak, kada radnici planiraju nacionalni štrajk protiv reforme penzionog sistema. Zvaničnici sindikata kažu da će štrajk poremetiti transport, škole i telekomunikacije u celoj zemlji.

XS
SM
MD
LG