Linkovi

Izbori u Francuskoj i Grčkoj


Fransoa Oland i Nikola Sarkozi na nedavnoj debati
Fransoa Oland i Nikola Sarkozi na nedavnoj debati

Uoči sjutrašnjeg drugog kruga predsjedničkih izbora u Francuskoj, kandidat socijalista Fransoa Oland ima malu prednost nad aktuelnim predsjednikom Nikolom Sarkozijem.

Olandova prednost se, prema istraživanjima javnog mnjenja, smanjila na samo četiri odsto. Ukoliko pak pobijedi, Fransoa Oland će biti prvi socijalista na položaju predsjednika Francuske od Fransoa Miterana. Njegov rival, Sarkozi, je međutim juče upozorio da bi pobjeda socijalista mogla da dovede do ponavljanja grčkog scenarija u zemlji.

Grci takođe izlaze na birališta sjutra, na vanrednim izborima koji su prema ocjenama analitičara jedni od najvažnijih za budućnost zemlje. Glavno pitanje na sjutrašnjim izborima je da li će Grčka nastaviti da se pridržava oštrih uslova izuzetno nepopularnog sporazuma o međunarodnom paketu pomoći, koji je postignut sa Evropskom unijom i Međunarodnim monetarnim fondom kako bi se spriječio bankrot zemlje.

Prema najnovijim anketama, dvije glavne stranke, Nova demokratija i PASOK koje podržavaju paket pomoći, neće osvojiti doovljan broj glasova za formiranje vlade, s obzirom na to da ih veliki broj ljudi okrivljuje za trenutne ekonomske probleme.

XS
SM
MD
LG