Linkovi

Dogovor na samitu G20 u Parizu


Francuska ministarka finasija Kristin Lagard i guverner Centralne banke Francuske Kristijan Nojer, tokom konferencije za naovinare na kraju finansijskog samita G20 u Parizu

Vodeće svetske ekonomije postigle su dogovor u vezi sa načinima merenja opasnih globalnih ekonomskih debalansa, ali su se popustile pred zahtevom Kine da jedan od standarda ne budu devizne rezerve, u čemu je Kina vodeća na svetu.

Ministri finansija i guverneri nacionalnih banaka 20 najvećih svetskih ekonomija sastavili su sporazum u Parizu posle pregovora koji su trajali tokom čitave noći i nadaju se da će uspeti da spreče ponavljanje globalne finansijske krize, poput one koja je 2008. potresla čitav svet.

Pregovore na samitu G20 u Parizu kočila je Kina, sada druga po veličini svetska ekonomija, koja se suprotivila uključivanju svojih deviznih rezervi u vrednosti od 2.500 milijardi dolara, u standarde za merenje globalnog ekonosmkog zdravlja.

Sjedinjene Države i neke druge zapadne zemlje optužuju Kinu da namerno drži vrednost svoje valute juana na niskom nivou, ne bi li pojačala izvoz, što onda proizvodi ogroman trgovinski suficit za Kinu.

Zvaničnici su se dogovorili da kao faktore merenja zdravlja svetske ekonomije prihvate dugove vlada i budžetske deficite, privatnu štednju i dugovanja, trgovinske balanse i neto ekonomske investicije.

XS
SM
MD
LG