Linkovi

Novi ekonomski planovi Sarkozija


Francuski predsednik Nikola Sakrozi danas je izneo nove ekonomske predloge s ciljem da poveća svoju sve manju popularnost među biračima

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi, danas je izneo nove ekonomske predloge s ciljem da poveća svoju sve manju popularnost među biračima uoči opštih izbora u aprilu. Iako Sarkozi još nije saopštio da će se kandidovati, očekuje se da će se u nadmetanju za drugi šestogodišnji mandata suočiti sa socijalistom Fransoa Olandom, koji stiče prednost u ispitivanjima javnog mnjenja. Sarkozijev plan obuhvata povećanje poreza na promet i usluge i smanjenje dodatka na prihode poslodavaca.

Predlozi francuskog predsednika imaju cilj da smanje veliku nezaposlenost, s obzirom da je gotovo tri miliona stanovnika nezaposleno. Sarkozi takođe predlaže oporezivanje finansijskih transakcija u Francuskoj i želi da to prihvate i ostale članice Evropske unije. Dve nedelje pre njegovog današnjeg nastupa na televiziji, Francuska je izgubila svoj najviši kreditni rejting – trostruko A, a pre nedelju dana, Oland je započeo svoju predsedičku kampanju, govorom u kojem je kritikovao – kako se izrazio – „svet visokih finansija“.

Takođe danas, u Atini, grčki premijer Lukas Papademos se sastao sa liderima tri glavne političke partije u zemlji i potom saopštio da su se oni u potpunosti saglasili sa oštrim merama štednje neophodnim za smanjenje duga i spasavanje Grčke od stečaja. Na osnovu sporazuma koji treba da se završi narednih dana, Grčka bi ispunila uslove za novi paket finansijske pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda. Grčka tokom narednih nedelja treba da obezbedi pomoć u iznosu od 169 milijardi dolara, da bi bila u stanju da ispuni svoje finansijske obaveze u martu.

XS
SM
MD
LG