Linkovi

Značaj pobede francuske levice


Žan Pjer Bel, predsednik grupe Socijalističke stranke u francuskom Senatu, 25. septembar 2011.

Francuske levičarske stranke osvojile su većinu mesta u Senatu, prvi put posle više od pola stoleća. Prema preliminarnim izbornim rezultatima levičarski blok je osvojio najmanje 23 mesta, obezbedivši time dominaciju u Senatu. Kako iz Pariza izveštava dopisnik Glasa Amerike Lisa Brajant, to je samo još jedan u nizu izbornih udara koje je predsednik Nikola Sarkozi pretrpeo pred održavanje predsedničkih i opštih izbora iduće godine.

Ovlašćenja francuskog Senata su ograničena, a 348 članova tog zakonodavnog tela ne biraju glasači već zakonodavci na lokalnom nivou. Pa ipak, francuska levica tumači rezultate jučerašnjih izbora kao predznak ishoda predstojećih važnijih izbora iduće godine, odnosno predsedničkih i opštinskih izbora za članove Donjeg doma.

U intervju za francuski Radio-Info, predsednički pretendent opozicione Socijalističke stranke, Fransoa Oland, kaže da pobeda levica ne predstavlja samo poraz za desničarsku stranku predsednika Sarkozija, već i pravu traumu. Mada se glasalo za manje od polovine mesta u Senatu, konzervativci su izgubili većinu prvi put u posleratnoj Francuskoj.

Kao što se očekivalo, vladajuća UMP stranka umanjuje značaj obavljenih izbora.

Glasnogovornik stranke, Žan-Fransoa Kope, kaže da je izborni rezultat razočaravajući, ali nije iznenađujući. On tvrdi da ishod odražava lokalne prilike, a ne prave izborne rezultate.

Međutim, Sarkozijeva stranka je primila upozorenje. Premijer Fransoa Fijon je izjavio da je bitka za izbore 2012. otpočela. Analitičari, kao Stiven Ekovič sa Američkog univerziteta u Parizu, kaže da je reč o nesumnjivom porazu za predsednika Sarkozija, koji je sve manje popularan i ophrvan serijom skandala unutar svoje stranke.

"Ovo nije dobar znak za Sarkozija. Ali, u politici se nikada ne zna. Izbori imaju svoju posebnu internu dinamiku", kaže Ekovič.

Francuska Narodna skupština, odnosno Donji dom, za sada je u rukama desnice. To što u Senatu vlada levica ne znači da Francuskoj preti opasnost od parališuće političke polarizacije kao što je ona u američkom Kongresu. U Francuskoj, Gornji dom ne može mnogo da utiče na rad Donjeg doma.

Neki analitičari takođe upozoravaju da ne treba prenaglašavati značaj izbornog rezulata za Senat, ističući da na ishod predsedničkih izbora mnogo više utiče ličnost pretendenata, kao i pitanja od važnosti za celu zemlju.

XS
SM
MD
LG