Linkovi

Sarkozi: Zabrana burki moralna odluka


Francuski predsednik Nikola Sarkozi i njegova vlada, razmotrili su nacrt zakonskog predloga zabrane nošenja islamskog vela preko celog lica. Ukoliko taj predlog bude usvojen, žena koja bude javno nosila veo kao što je burka ili feredža, biće novčano kažnjena sa oko 185 dolara. Francuski Ustavni sud upozorava da bi takva zabrana mogla biti neustavna. Stručnjaci smatraju da je ovaj spor simbol šire zategnutosti između Evrope i muslimana u Evropi.

Burka ili feredža je u središtu spora otprilike godinu dana. Nakon višemesečne debate, francuski predsednik Nikola Sarkozi i njegova vlada, preduzeli su mere za zabranu njenog nošenja u javnosti.

Nacrt tog zakona biće upućen parlamentu na razmatranje. Ukoliko zakon bude usvojen, nošenje burke, na primer prilikom odlaska u kupovinu, moglo bi koštati više od kupljenih stvari – tačnije, predviđena je kazna od oko 185 dolara i moguće obavezno pohađanje kursa iz građanskog ponašanja.

Nažet je alžirskog porekla i kaže da se takva zabrana kosi sa onim što Francuska tvrdi da zagovara.

„Kad čujem Francuska, sloboda, jednakost, bratstvo, to je velika laž. Čini mi se da živim u diktaturi.“

Dalil Bubaker, starešina jedne pariske džamije, kaže da nema potrebe za zabranom.

„To je osetljiva tema i ne postoji nikakav važan razlog za uvođenje ograničenja ili takvu formu zabrane. Takva zabrana će sigurno izazvati otpor.“

Burka nije dobrodošla u Francuskoj: Nikola Sarkozi
Burka nije dobrodošla u Francuskoj: Nikola Sarkozi

Predsednik Nikola Sarkozi se prošle godine obratio parlamentu, rekavši da burka znači porobljavanje žena i da nije dobrodošla u Francuskoj. Francuski ministar imigracije i integracije Erik Beson, takođe je stigao u novinske naslove kada je izjavio da je zaklanjanje lica velom protivno nacionalnom identitetu.

Drugi zvaničnici smatraju da javno komuniciranje licem u lice ima suštinsku važnost. Zabrana bi mogla da bude ukinuta u francuskom Ustavnom sudu. Pitanje takođe pokreće raspravu širom sveta. Ibrahim Huper je portparol Saveta za američko-islamske odnose ovde u Vašingtonu.

„To je korak nazad u smislu građanskih i ljudskih prava, a ne korak napred. Kad zakon jasno ima za cilj jednu versku manjinu, to bi trebalo da zabrine sve ljude.“

Huper se ne slaže sa tvrdnjom predsednika Sarkozija da brani prava muslimanki.

To je interesantan argument. Uskratićemo vam prava da bismo ih zaštitili. To nema logike.“

Neki u Francuskoj tvrde da zaklanjanje lica velom u stvari nije muslimanski.

„Islam nema ništa sa burkom. To je simbol ugnjetavanja žena, talibanizacija vere.“

U Francuskoj, pretežno katoličkoj zemlji, procenjuje se da ima oko pet miliona muslimana, što je najveća muslimanska populacija u zapadnoj Evropi.

Ukoliko ovaj zakonski predlog bude usvojen u parlamentu, Francuska bi posle Belgije postala druga zemlja koja uvodi zabranu nošenja vela preko celog lica.

XS
SM
MD
LG